Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας. Πρόκειται να εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων ιταλών.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί (τοπική ώρα) και οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 23.00 το βράδυ (ώρα Ιταλίας). Τα πρώτα exit polls θα βγουν μετά το κλείσιμο της κάλπης. Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείται η πιο αμφίρροπη και αμφιλεγόμενη των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.
Η Ιταλία είχε τα τελευταία 70 χρόνια περισσότερες από 60 κυβερνήσεις. Από τη Δευτέρα ξημερώνει μια νέα μέρα στην ιστορία της γειτονικής χώραςΒάσει του νέου εκλογικού νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.
Η Ιταλία είχε τα τελευταία 70 χρόνια περισσότερες από 60 κυβερνήσεις. Κάθε κόμμα, και κάθε κομματική τάση, υποστηρίζει ένα διαφορετικό σύνολο οικονομικών, γεωγραφικών, ιδεολογικών, θρησκευτικών και κοινωνικών συμφερόντων, ακόμη και τα ατομικά του ηγέτη. Από τη Δευτέρα ξημερώνει μια νέα μέρα στην ιστορία της γειτονικής χώρας.
Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια.
Ποιοι διεκδικούν το θώκο της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Ιταλία
Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύτηκε στην Ιταλία τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν την ψηφοφορία. Έτσι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου, ο δεξιός συνασπισμός του 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia), που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά (Northern League- NL)- αναμένεται να αναδειχτεί πρώτη δύναμη, αποσπώντας το 35 έως 37% της ψήφου.
Στη δεύτερη θέση, με περίπου 28%, βρίσκεται το αντικαθεστωτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S). Τρίτο ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοί, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ανέρχονταν στο 30%.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ για το σχηματισμό κυβέρνησης, όμως είναι το μοναδικό κόμμα που για την ώρα απορρίπτει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία. Δύο ακόμα παίχτες είναι το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι, που ιδρύθηκε από ονομαστούς βετεράνους του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τα μετεκλογικά σενάρια
Όλα τα σενάρια λοιπόν είναι πιθανά. Αρχίζοντας από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, με την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας». Αν υπάρξει, όμως, η αναγκαία πλειοψηφία, μπορεί να δημιουργηθεί και ένας «μεγάλος συνασπισμός» με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και όσες άλλες δυνάμεις θελήσουν ενδεχομένως να τον στηρίξουν.
Τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, επιμένουν ήδη ότι θα πρέπει να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεσμεύονται ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με σημείο αναφοράς, βέβαια, τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.
Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια υπάρχει και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή δηλαδή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά. Και τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιστροφή εκ νέου στις κάλπες, έστω και αν η εκστρατεία που μόλις τελείωσε, κούρασε τους Ιταλούς, χωρίς να καταφέρει να βάλει νέα θέματα στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Μπορεί ο Μπερλουσκόνι να αναλάβει την πρωθυπουργία για 5η φορά;
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία διότι με την καταδίκη του για φορολογικές απάτες πριν τέσσερα χρόνια του απαγορεύτηκε να κατέχει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα έως το 2019.
Ο «πρώην Καβαλιέρε» από την πλευρά του επιμένει ότι θα περιορίσει τις αντιευρωπαϊκές διαθέσεις των συμμάχων και τις τάσεις προς τον λαϊκισμό.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Aντόνιο Ταγιάνι, λίγο πριν το τέλος της εκστρατείας αποδέχθηκε την πρόταση του Μπερλουσκόνι να είναι ο πρωθυπουργός που θα υποδείξει η συντηρητική παράταξη. Παρά ταύτα, στις αρχές της εβδομάδας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την πρωθυπουργία αφότου εκπνεύσει ο αποκλεισμός του από το εκλέγεσθαι.
Ο Μπερλουσκόνι παράλληλα, δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, θα είναι η ισχυρότερη δύναμη της κεντροδεξιάς και ότι ο ίδιος θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.
Ο Τζεντιλόνι παραμένει, προς το παρόν, πρωθυπουργός
Ο κεντροαριστερός Πάολο Τζεντιλόνι, πάντως προς το παρόν, παραμένει πρωθυπουργός με πλήρη καθήκοντα. Και οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τα διάφορα κόμματα, είναι πιθανό να αρχίσουν μετά το καθολικό Πάσχα, στις 3 Απριλίου.
Μεγάλη αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η είδηση που έφτασε από την πόλη Παβία, κοντά στο Μιλάνο: έξω από δεκάδες σπίτια αριστερών πολιτών, άγνωστοι έβαλαν αυτοκόλλητα που γράφουν «εδώ μένει ένας αντιφασίστας». Μια προκλητική πράξη, για την οποία ευθύνεται, πιθανότατα, η άκρα δεξιά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης: