Πάγωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την απόφαση της δικαστού, Μελίσα Τζάκσον, η οποία διέταξε την προφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος Καν. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον είχε προεξοφλήσει μία θετικότερη ετυμηγορία κατά την πρώτη αυτή ακρόαση ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου κατηγορούσα αρχή είναι η Πολιτεία δια του Δημοσίου Κατηγόρου.

Η δικαστής αποφάσισε επίσης πώς η υπόθεση της προφυλάκισης ή της απελευθέρωσης του κρατουμένου με εγγύηση θα συζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή 20 Μαΐου. Την υπόθεση αυτή θα κρίνουν 12 ένορκοι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ο Δημόσιος Κατήγορος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει και που οδηγούν σε ισχυρές ενδείξεις για την ενοχή του. Είναι πάντως προφανές πώς η δικαστής, Μελίσα Τζάκσον, προτίμησε να προφυλακίσει τον Στρος Καν ώστε να μην φέρει μόνη της την ευθύνη απελευθέρωσής του, έστω και με μεγάλη εγγύηση η οποία υπολογιζόταν μεταξύ ενός και δύο εκατ. δολαρίων. Επειδή στο δικανικό σύστημα της Αμερικής συνηθίζεται ο κατηγορούμενος ακόμη και για σοβαρά εγκλήματα να αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πιθανώς την 20η Μαΐου ο Στρος Καν θα έχει καλύτερη τύχη επειδή ακριβώς η απόφαση θα είναι συλλογική και όχι ατομική απόφαση μιας προέδρου του δικαστηρίου.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μεταφέρθηκε στις κεντρικές φυλακές της πόλης στο νησί Rikers από τα κεντρικά κρατητήρια που βρίσκονται στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν όπου και κρατείται προσωρινά, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Εφέσεων της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια παραμονής του εκεί θα διαμένει σε ένα κελί 3Χ4 χωρίς να έρχεται σε επαφή με κανέναν άλλο κρατούμενο ενώ θα φρουρείται συνεχώς για την ασφάλειά του. Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο La Guardia και έχει γίνει ευρύτερα γνωστό κυρίως μέσα από τις ταινίες και σειρές δράσης που εκτυλίσσονται με κέντρο τη Ν. Υόρκη, καθώς αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέρος όπου κρατούνται οι ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Η νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για καινούρια στοιχεία που ενδεχομένως να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο ζήτημα της απελευθέρωσης του. Ο ιατροδικαστικός έλεγχος δεν έδειξε την ύπαρξη γρατζουνιών με τις οποίες να μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο ισχυρισμός της πολιτικής αγωγής ότι πραγματοποιήθηκε πάλη με το θύμα, ενώ υπάρχει και η πληροφορία ότι τελικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ δε ξέχασε το κινητό του στο ξενοδοχείο, στοιχείο που εφόσον επιβεβαιωθεί ενώπιον του δικαστηρίου, θα αποδειχτεί σε ένα βαθμό ότι ο Στρος-Καν δεν αποχώρησε εσπευσμένα από το ξενοδοχείο.

Ωστόσο, ερώτημα παραμένει τι στάση τελικά θα κρατήσουν οι δικηγόροι του όσον αφορά στη γραμμή υπεράσπισής του καθώς ενώ, μέχρι στιγμής, υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε καμία σεξουαλική επαφή με την καμαριέρα, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή πλεύσης με την υιοθέτηση της θέσης ότι υπήρξε τελικά ερωτική επαφή, με τη συναίνεση όμως της 32χρονης καμαριέρας.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η αστυνομία αντέκρουσε το επιχείρημα του Στρος Καν ότι την ώρα του συμβάντος με την καμαριέρα, γευμάτιζε με την θυγατέρα του σε εστιατόριο. Η αστυνομία ανασκευάζοντας προηγούμενο συμπέρασμά της κατέληξε πώς το συμβάν διαδραματίστηκε μία ώρα νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ανατολικής Αμερικής και όχι στις 13:00 όπως είχε ειπωθεί νωρίτερα.

Ο Στρος Καν δέχτηκε να υποβληθεί σε ιατροδικαστικές εξετάσεις το πρωί της Δευτέρας καθώς και σε λήψη γενετικού υλικού δικού του αλλά και εξέταση του για ύπαρξη άλλου γεννητικού υλικού (του θύματος προφανώς) που ενδεχομένως να εντοπίζεται στα ρούχα του ή στο σώμα του. Ο Δημόσιος Κατήγορος, επικαλούμενος αυτές τις εξετάσεις ανέφερε πώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αν και οι εξετάσεις DNA θα ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή οπότε και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των ενόρκων.

To κατηγορητήριο

Παρενέργειες

Αν και η γαλλική κοινή γνώμη εμφανίζεται σοκαρισμένη από την δημόσια διαπόμπευση εκείνου που, εντός των επομένων ημερών, αναμενόταν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012, εν τούτοις τόσο στην Ουάσιγκτον στην έδρα του ΔΝΤ, όσο και στις Βρυξέλες, την Φρανκφούρτη, την Αθήνα, τη Λισαβόνα και το Δουβλίνο σήμανε συναγερμός. Ο Στρος Καν ήταν αυτός που «ξέπλυνε» το ΔΝΤ από την αποκρουστική φήμη του, αναδιοργανώνοντας τον οργανισμό, προσθέτοντας μία αίγλη «προοδευτικότητας», η οποία ενδεχομένως να ήταν μία απλή επικοινωνιακή τακτική. Παράλληλα ωστόσο και κυρίως στην υπόθεση της Ελλάδας ο Στρος Καν, μαζί με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, συνέβαλαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών δανειοδότησης της Αθήνας παρά τις αντιστάσεις της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών αλλά και των ορισμένων ευρωπαίων ηγετών (Άνγκελα Μέρκελ).

Κόλαφος στον γαλλικό σοσιαλισμό

Η σύλληψη του Στρος Καν και άρα ο πολιτικός του θάνατος, συμβάλλει στην περεταίρω παρακμή του Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο δεν μπορεί πια να ελπίζει σε μία πολιτική νεκρανάσταση μέσω του δημοφιλούς μέχρι χθες, DSK, όπως τον αποκαλούσε ο γαλλικό Τύπος.

Ο ήδη απαξιωμένος Νικολά Σαρκοζί, τρίτος στις δημοσκοπήσεις και χωρίς καμία ελπίδα επανεκλογής βλέπει πια το δρόμο ανοικτό ώστε να συσπειρώσει την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά λαίλαπα που ακούει στο όνομα Μαρί Λεπέν και η οποία «σαρώνει» στα γκάλοπ διεκδικώντας με αξιώσεις την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Προφυλακίστηκε ο Στρος-Καν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2011