Με διαφορά λίγων ωρών, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν ένα μικρό δείγμα του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, σε μία αμερικανική πολιτεία αιχμής, όπως η Νεβάδα, για τη διαμόρφωση των εκλογικών ισορροπιών μεταξύ των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Η κατάσταση θα είναι άσχημη, σχολιάζει το «Politico».
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Δημοκρατικών στη συγκεκριμένη πολιτεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η Γουόρεν, η οποία εκλέγεται στη Μασαχουσέτη, επιτέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ταυτίζεται «με το μίσος, την ασχήμια και τη σκληρότητα».
Με τη σειρά της, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καθρίν Κόρτεζ Μάστο χαρακτήρισε τον Τραμπ «αδαή» και την πολιτική που ακολουθεί στα ζητήματα της μετανάστευσης «αηδιαστική».
Από την άλλη μεριά, στο νότιο σύνορο της αναφερόμενης πολιτείας και λίγο μετά την προσγείωσή του στο Λας Βέγκας, για την ομιλία του στην τοπική διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων, ο πρόεδρος Τραμπ απευθύνθηκε άμεσα στην εκλογική βάση του κόμματός του, μιλώντας αποκλειστικά για τους ψηφοφόρους του. «Εκλέχθηκα επειδή σε μεγάλο βαθμό είμαστε δυνατοί στα σύνορα» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Αμέσως μετά, συνέχισε την ομιλία του κοροϊδεύοντας τη Γουόρεν, την οποία και χαρακτηρίζει ως «Ποκαχόντας», ενώ εμπλούτισε αρνητικά το λεξιλόγιό του και με έναν νέο χαρακτηρισμό για την τοπική υποψήφια των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τζάκι Ρόζεν, την οποία και χαρακτήρισε ως την «Τρελή Τζάκι».
Παράλληλα, ο Τραμ επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στον βετεράνο γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, που δίνει την προσωπική του μάχη στην Αριζόνα, με δεδομένη τη σοβαρότητα της αρρώστιας από την οποία πάσχει.
Οι προεδρικές εκλογές του 2020 απέχουν δύο και πλέον χρόνια.
Ωστόσο, οι δύο αυτές ομιλίες εκτιμάται ότι όχι μόνο προδιέγραψαν τον πολιτικό τόνο της προεδρικής εκστρατείας, αλλά κι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα κυριαρχήσει στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων. Πρόκειται για τη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην εκλογική συμπεριφορά των Λατίνων ψηφοφόρων.
Ο πρόεδρος Τραμπ από τη μεριά του απέφυγε με ελιγμό το μεγάλο κόστος της πολιτικής αντιπαράθεσης που προκάλεσε ο χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα. Έτσι, στέρησε ένα πρακτικό προεκλογικό πλεονέκτημα που είχαν στη διάθεσή τους οι Δημοκρατικοί, με τίμημα την υπαναχώρησή του από την αρχικά άκαμπτη πολιτικά στάση του.
Από τη μεριά τους, οι Δημοκρατικοί στην πόλη Ρένο της πολιτείας Νεβάδα είδαν την πολιτική αντιπαράθεση για τα σύνορα ως την κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να προσεγγίσουν πολιτικά τους Λατίνους ψηφοφόρους και να στερήσουν την έδρα της Γερουσίας από τον Ρεπουμπλικάνο Ντιν Χέλερ.
Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στην αναφερόμενη πολιτεία, αναβαθμίζοντάς την στην κορυφή του προεκλογικού αγώνα, για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Κατά τους τελευταίους μήνες, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και πολιτικές ομάδες αριστερών αποχρώσεων έχουν διαθέσει εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών πολιτικής επιρροής στη Νεβάδα, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.
«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα είχαμε την εντύπωση ότι οι “Ονειροπόλοι” και η υπαναχώρηση των Ρεπουμπλικάνων στις πολιτικές της μετανάστευσης θα ήταν τα κυρίαρχα θέματα για τα ζητήματα της μετανάστευσης. Ωστόσο, τώρα είναι προφανές ότι το ζήτημα των συνόρων κυριαρχεί στη σκέψη των ανθρώπων» δήλωσε ο Τζεφ Πάρτσερ από το κέντρο (Center for Community Change Action) που έχει έδρα την Ουάσινγκτον.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι παραπάνω συνεργαζόμενες πολιτικά ομάδες άρχισαν τη δοκιμαστική προώθηση διαφημίσεων στο διαδίκτυο, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην πολιτική χωρισμού των παιδιών από τις οικογένειες μεταναστών, που εγκαταλείφθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Στη διαφήμιση, ένα μικρό κορίτσι εμφανίζεται να κρατιέται από το πόδι ενός ενήλικα, τονίζοντας ότι: «Ο Τραμπ και η ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων χωρίζουν τις οικογένειες».
Προς την ίδια πολιτική κατεύθυνση, οι Δημοκρατικοί έχουν διαμορφώσει πρόταση στην πολιτική πλατφόρμα του κόμματος στη Νεβάδα, εκφράζοντας επίσημα την αντίθεσή τους στην πολιτική χωρισμού των παιδιών από τις οικογένειες των μεταναστών στα σύνορα.
Η Κόρτεζ Μάστο, που είναι η πρώτη γερουσιαστής λατινικής καταγωγής, δήλωσε ότι ο Τραμπ «έχει πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο». «Αυτός ο τύπος της επίθεσης κατά των μεταναστών θα επηρεάσει θετικά (για τους Δημοκρατικούς) όχι μόνο τους Λατίνους, αλλά και την κάθε μειονότητα που δέχεται επίθεση από τον πρόεδρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας σε μία αίθουσα, δίπλα σε έναν διάδρομο μπόουλινγκ σε τοπικό καζίνο, η Γουόρεν και η Ρόζεν (που είναι μέλος του Κογκρέσου από το Λας Βέγκας) δήλωσαν ότι θα επισκεφτούν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό κατά τις επόμενες ημέρες. Η Ρόζεν είπε χαρακτηριστικά για τη Γουόρεν: «Αυτή η εγγονή μεταναστών θα δει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει σε αθώα παιδιά, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε».
Η δήλωση αυτή της Ρόζεν γίνεται μία ημέρα μετά την έναρξη ισπανόφωνης διαφήμισης στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, στην οποία και υπόσχεται «να πολεμήσει το βρόμικο παιχνίδι του Τραμπ που χωρίζει τις μητέρες από τα παιδιά τους».
Ο Στιβ Σίσολακ, ο οποίος είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη θέση του κυβερνήτη στην αναφερόμενη πολιτεία, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο και κατηγορεί τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, τον γενικό εισαγγελέα Άνταμ Λαξάλτ, ότι «δίνει στον Τραμπ μία ελεύθερη είσοδο», ενώ «τα παιδιά κλαίνε για τους γονείς τους».
Για τους Δημοκρατικούς, ο θυμός που έχει προκληθεί από την πολιτική του Τραμπ για τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, στα σύνορα, προσομοιάζει την προεκλογική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2016, με τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους όχι μόνο να δίνουν την πλειοψηφία της πολιτείας στη Χίλαρι Κλίντον, αλλά και να εκλέγουν την Κόρτεζ Μάστο στη Γερουσία για την υποστήριξη των νομοθετημάτων που σχετίζονται με την πολιτεία.
Οι Λατίνοι έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εκλογικής δυναμικής στη Νεβάδα, καθώς αντιστοιχούν σε ποσοστό 30% επί του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας.
Ωστόσο, ψηφίζουν σε χαμηλά ποσοστά σε σύγκριση με τους Λευκούς ψηφοφόρους της πολιτείας και ειδικότερα σε ενδιάμεσες εκλογές, όπως είναι αυτές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.
Σε ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα για τους Δημοκρατικούς το 2014, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των Λατίνων σε περιοχές της Νεβάδας όπου υπερτερούν αριθμητικά βοήθησε τους Ρεπουμπλικάνους να επιτύχουν ένα σαρωτικό εκλογικό αποτέλεσμα, καταλαμβάνοντας τις έδρες εκπροσώπησης της πολιτείας, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σε μια προσπάθεια αποφυγής ενός τέτοιου ενδεχόμενου, φορείς αριστερών αποχρώσεων (PAC Planned Parenthood Votes, Service Employees International Union, Center for Community Change Action) ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους τον περασμένο Απρίλιο για τη δαπάνη 30 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους που έχουν χαμηλή προοπτική συμμετοχής στις εκλογές.
Η προσπάθεια αυτή θα υλοποιηθεί στις σημαντικές πολιτικά πολιτείες, ενώ για τη Νεβάδα θα δαπανηθεί ποσό 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νεβάδα διατηρεί δίγλωσσες τηλεφωνικές πληροφορίες, ενώ προσφέρει εκπαίδευση για την εγγραφή ψηφοφόρων στην ισπανική γλώσσα. Η τοπική ένωση μαγείρων (Culinary Workers Union Local 226) προγραμματίζει μία προεκλογική εκστρατεία παρόμοια με αυτήν του 2016. Τότε, 300 μέλη της έλαβαν άδεια εργασίας δύο μηνών πριν από τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να προσεγγίσουν προεκλογικά 350.000 νοικοκυριά.
Πηγή: Politico – ΑΠΕ-ΜΠΕ