Ο δεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι ανήγγειλε χθες Δευτέρα την προσεχή διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του τη 14η Ιανουαρίου, κίνηση πανομοιότυπη με εκείνη του γειτονικού Ελ Σαλβαδόρ.
Καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Τζίμι Μοράλες «δεν προχώρησε» στην κίνηση αυτή, «θα διακόψουμε όλες τις σχέσεις μας με τη Βενεζουέλα του Μαδούρο» από τη 14η Ιανουαρίου, απάντησε ο Γιαματέι ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση του προέδρου του Σαλβαδόρ, του Ναγίμπ Μπουκέλε. Ο τελευταίος διέταξε το βράδυ του Σαββάτου την απέλαση όλων των διπλωματών της Βενεζουέλας εντός 48 ωρών.
Όπως κι εκείνες άλλων πενήντα και πλέον χωρών, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας υπό τον Μοράλες έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της χώρας και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Στον εκλεγμένο πρόεδρο της Γουατεμάλας δεν επετράπη τον περασμένο μήνα να περάσει τα σύνορα και να μπει στη Βενεζουέλα, όπου σκόπευε να συναντηθεί με τον Γκουαϊδό. Οι αρχές της Βενεζουέλας ανέφεραν ότι επέδειξε ιταλικό διαβατήριο, ότι η επίσκεψή του δεν είχε σκοπό τον τουρισμό ούτε ιδιωτικές υποθέσεις και συμπλήρωσαν ότι δεν είχε προσκληθεί στη χώρα από την κυβέρνηση στο Καράκας.
Ο Γιαματέι, 63χρονος γιατρός που εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο, εξήγησε πως σκόπευε να προσκαλέσει τον Γκουαϊδό στην τελετή ορκωμοσίας του και ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ απαίτησε ο Μαδούρο να απελευθερώσει τους «πολιτικούς κρατούμενους» και να προκηρύξει «δημοκρατικές εκλογές».
Σε αντίποινα για την απέλαση των διπλωματών της Βενεζουέλας από το Σαν Σαλβαδόρ, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι διέταξε την απέλαση όλων των μελών του σαλβαδοριανού διπλωματικού σώματος που είναι παρόντα στη Βενεζουέλα, δίνοντάς τους ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα — δύο ημέρες — για να εγκαταλείψουν την επικράτεια.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σαλβαδόρ, ο Ρόναλντ Τζόνσον, από την πλευρά του μέσω Twitter εξήρε την κυβέρνηση του Ναγίμπ Μπουκέλε διότι φρόντισε «το Σαλβαδόρ να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αντιπάλους της αλλά και ότι ευθύνεται για τη σοβαρή οικονομική κρίση στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα. Συνεχίζει πάντως να διαθέτει την υποστήριξη αριστερών κυβερνήσεων στην περιοχή αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας στον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ