Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο ζήτησε από τη δικαιοσύνη να αρθεί η ασυλία της γενικής εισαγγελέως και δικαστή στους οποίους προσάπτει παρανομίες, μετά τη διαταγή που δόθηκε την Τρίτη από την εισαγγελία να κατασχεθούν κάλπες που χρησιμοποιήθηκαν στις προεδρικές εκλογές.
Το αίτημα, το οποίο αφορά τη γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας και τον δικαστή Φρέντι Ορεγιάνα, υποβλήθηκε το βράδυ προχθές Τρίτη στο ανώτατο δικαστήριο.
Σκοπός του είναι να αρθεί η ασυλία τους ώστε να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος τους για έξι ποινικά αδικήματα που τους αποδίδονται, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης του Συντάγματος και της κατάχρησης εξουσίας με εκλογικές σκοπιμότητες.
Ο Αρέβαλο υπέβαλε επίσης μήνυση εναντίον των εισαγγελέων Ραφαέλ Κουρουτσίτσε και Σίνθια Μοντερόσο, που ανήκουν και οι δύο στην ειδική εισαγγελία κατά της ατιμωρησίας (FECI) και πρωταγωνιστούν στη σταυροφορία εναντίον του κόμματος Semilla («Σπόρος») του νικητή των προεδρικών εκλογών.
Επικράτησε απρόσμενα στις εκλογές, κυρίως λόγω της υπόσχεσής του να καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.
Τόσο η κυρία Πόρας, όσο και οι κ.κ. Κουρουτσίτσε και Ορεγιάνα έχουν συμπεριληφθεί σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ με πρόσωπα που ενέχονται σε «διαφθορά».
Ο 64χρονος κοινωνιολόγος και πρώην διπλωμάτης κέρδισε με άνεση τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου, αφού την 25η Ιουνίου, προς γενική κατάπληξη, αναδείχθηκε δεύτερος στην κούρσα παρότι δεν συγκαταλεγόταν στα φαβορί.
Ο Αρέβαλο απαίτησε προχθές Τρίτη την παραίτηση των δικαστικών οι οποίοι κατ’ αυτόν προχώρησαν σε «νέα κλιμάκωση του πραξικοπήματος σε εξέλιξη».
Ο σοσιαλδημοκράτης έχει χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την αναίρεση της νομικής υπόστασης του κόμματός του. Απαιτεί να σταματήσει ο δικαστικός διωγμός της παράταξης, επιχειρηματολογώντας πως παρεμποδίζει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ως την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2024.
Η έφοδος στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Εκλογικής Διαδικασίας (COPE) του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) προκειμένου να κατασχεθούν κάλπες προκάλεσε κατακραυγή εντός και εκτός της χώρας.
Για την πρόεδρο του TSE, την Ίρμα Παλένσια, η κατάσχεση του εκλογικού υλικού ήταν ενέργεια «άνευ προηγουμένου» και «ανησυχητική».