Η σύγκρουση ανάμεσα στις υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας της Γουατεμάλας και τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την προεδρία Μπερνάρντο Αρέβαλο, που προς γενική έκπληξη πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο οποίος θα διεξαχθεί την 20ή Αυγούστου, συνεχίστηκε χθες Παρασκευή με έφοδο στην έδρα του κόμματος του.

«Η ειδική εισαγγελία κατά της ατιμωρησίας, σε συντονισμό με την αστυνομία, προέβη σε έρευνα στην έδρα του πολιτικού κόμματος Semilla», στο κέντρο της πρωτεύουσας, ανέφερε η FECI μέσω Twitter, αναφερόμενη στο νέο επεισόδιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα, που έχει μετατραπεί σε δικαστικό θρίλερ.

Η έρευνα έγινε μερικές ώρες μετά την κατάθεση προσφυγής από το εκλογοδικείο (TSE) στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο η γενική εισαγγελία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του β΄ γύρου στον οποίο ο κ. Αρέβαλο θα αντιμετωπίσει τη Σάντρα Τόρες, επίσης σοσιαλδημοκράτισσα.

Είτε η κυρία Τόρες ή ο κ. Αρέβαλο θα διαδεχθεί τη 14η Ιανουαρίου τον απερχόμενο πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι, τερματίζοντας δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης από τη δεξιά.

Αλλά πρώτα πρέπει να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μέρος του πολιτικού διωγμού από τη διεφθαρμένη μειονότητα που οδεύει να χάσει την εξουσία μέρα τη μέρα», κατήγγειλε μετά την έρευνα ο κ. Αρέβαλο, γιος του πρώην προέδρου Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945-1951).

Η εισαγγελία ανέφερε πως η έρευνα είχε σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία στο πλαίσιο «της έρευνας» σε βάρος του κινήματος Σεμίγια («Σπόρος») για φερόμενες παρατυπίες όταν ιδρύθηκε, το 2017.

Ο εισαγγελέας Ραφαέλ Κουρουτσίτσε άρχισε τις ενέργειές του εναντίον του Σεμίγια αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, την 25η Ιουνίου, όταν ο κ. Αρέβαλο έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από την κυρία Τόρες.

Ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα, κατόπιν αιτήματος του κ. Κουρουτσίτσε, αναίρεσε τη νομική υπόσταση του κόμματος, επικαλούμενος φερόμενες παρατυπίες στην εγγραφή των μελών του.

Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε την επομένη την απόφαση αυτή, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός χώρας, αφού ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να αποκλειστεί ο κ. Αρέβαλο από τον δεύτερο γύρο.

«Εγκληματίας»

Πάντα με εντολές του εισαγγελέα Κουρουτσίτσε, τα γραφείο του TSE ερευνήθηκαν δυο φορές, εξαιτίας κυρίως της άρνησής του να συμμορφωθεί προς την αμφιλεγόμενη διαταγή του δικαστή Ορεγιάνα να θέσει εκτός εκλογικής διαδικασίας το Σεμίγια.

Πριν από μια εβδομάδα, ερευνήθηκαν τα γραφεία του μητρώου πολιτών (του ληξιαρχείου). Εκδόθηκε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος στελέχους του Σεμίγια. Η Σίνθια Ρόχας φέρεται να εμπλέκεται στις παρατυπίες για τις οποίες κάνει λόγο η εισαγγελία.

Αν και οι δύο υποψήφιοι που κέρδισαν τον πρώτο γύρο ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία, οι ενέργειες της εισαγγελίας και του δικαστή Ορεγιάνα έχουν στο στόχαστρο κυρίως τον κ. Αρέβαλο. Φαίνεται πως θεωρείται από ανθρώπους με ισχυρά συμφέροντα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής κίνδυνος για αυτά.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) εξέφρασε ανησυχίες χθες για την «ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία» επισημαίνοντας την «έλλειψη ανεξαρτησίας της εισαγγελίας και της γενικής εισαγγελέα» της χώρας, της Κονσουέλο Πόρας.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Λουίς Αλμάγκρο, κατήγγειλε τις «εφόδους με πολιτικούς σκοπούς».

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση από πλευρά της «απροσδόκητη» και «θλιβερή» την προσφυγή του TSE στο Συνταγματικό Δικαστήριο», τονίζοντας πως προσέφερε «όλες τις εγγυήσεις προστασίας» της διαδικασίας.

Στην προσφυγή του στο κορυφαίο όργανο της δικαιοσύνης, το TSE ζητεί να διαταχθεί η εισαγγελία, όπως και η αστυνομία, ο στρατός, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλοι κρατικοί θεσμοί να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή του β΄ γύρου.

Κρίνει πως υπάρχει «συγκεκριμένη, άμεση και μελλοντική απειλή» ότι οι αρχές αυτές «θα παραβιάσουν το δημοκρατικό κράτος δικαίου» εμποδίζοντας την «άσκηση των καθηκόντων» του ίδιου του εκλογοδικείου, «των προσωρινών εκλογικών οργάνων και των πολιτών γενικά».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την έφοδο στην έδρα του Σεμίγια, κάνοντας λόγο για «αυταρχικές πρακτικές». Αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ανέφερε πως πρόκειται για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της εναντίον των διεφθαρμένων παραγόντων.

Από την πλευρά του ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος της ΕΕ, τόνισε πως «οι απόπειρες ακύρωσης του αποτελέσματος των εκλογών» θα έχουν αναπόφευκτα «αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις της Γουατεμάλας, συμπεριλαμβανομένων» αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Στάνο αξίωσε οι αρχές να «σεβαστούν πλήρως» την «ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας».

«Ο Κουρουτσίτσε δεν είναι εισαγγελέας, είναι εγκληματίας», φώναζαν χθες διαδηλωτές μπροστά στα γραφεία του Σεμίγια.

Το όνομα του κ. Κουρουτσίτσε συμπεριλήφθηκε το2022 στον κατάλογο πολιτών κρατών της κεντρικής Αμερικής στους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσάπτει «διαφθορά» και «αντιδημοκρατικές ενέργειες». Όπως και αυτά της γενικής εισαγγελέα Πόρας και του δικαστή Ορεγιάνα.