Νέες διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος στη Γουινέα έγιναν την Παρασκευή στην Κονακρί, με την εισαγγελία να κάνει λόγο για έναν νεκρό και τους οργανωτές για τουλάχιστον τέσσερις.

Σε ανακοίνωσή της που αναγνώστηκε σε δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η εισαγγελία της Κονακρί ανέφερε πως ενημερώθηκε από νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Γουινέας πως διακομίστηκε σε αυτό την Παρασκευή το «πτώμα 58χρονου ο οποίος χτυπήθηκε από σφαίρα στον τόπο εργασίας του».

Από την πλευρά του, το Εθνικό Μέτωπο για την Υπεράσπιση του Συντάγματος (ΕΜΥΣ), συμμαχία κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που είχε καλέσει στις κινητοποιήσεις, έκανε λόγο για «τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες από σφαίρες, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου», σε ανακοίνωσή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τέσσερις δημοσιογράφοι δέχτηκαν «επίθεση από διαδηλωτές» την Παρασκευή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επαγγελματιών του Τύπου της Γουινέας, «καταδικάζοντας» τις «οπισθοδρομικές» ενέργειες αυτής της φύσης.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη, κατόπιν καλέσματος του ΕΜΥΣ, για να καταγγελθεί η «μονομερής διαχείριση της (πολιτικής) μετάβασης» από τη στρατιωτική χούντα.

Η Εθνική Συμμαχία για την Εναλλαγή και τη Δημοκρατία (ΕΣΕΔ), άλλη συμμαχία κομμάτων, κινημάτων και συλλογικοτήτων, και το άλλοτε κυβερνών κόμμα, ο Λαϊκός Συναγερμός της Γουινέας (ΛΣΓ), κάλεσαν μαζί με το ΕΜΥΣ σε διαδηλώσεις την Πέμπτη στην Κονακρί και την 4η Αυγούστου σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής, σύμφωνα με το Εθνικό Μέτωπο για την Υπεράσπιση του Συντάγματος. Οι Αρχές δεν επιβεβαίωσαν τον θάνατο.

Συγκρούσεις σε προάστια

Ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και νεαρούς στην Κονακρί το πρωί της Παρασκευής, διακόπηκαν το μεσημέρι αλλά ξανάρχισαν αργότερα, ειδικά σε προάστια, όπως τα Μπαμπετό, Σονφονιά και στον αυτοκινητόδρομο Λε Πρενς, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων σε δρόμους, ενώ πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον οχημάτων των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το βράδυ της Παρασκευής ακούγονταν ακόμη πυρά σε συνοικίες της πρωτεύουσας της Γουινέας.

Ο συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, που ανέτρεψε την 5η Σεπτεμβρίου τον πρόεδρο Αλφά Κοντέ, ο οποίος ήταν στην εξουσία για πάνω από δέκα χρόνια, (2010-2021), έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει ξανά την εξουσία σε πολίτες έπειτα από τρία χρόνια.

Η στρατιωτική χούντα ανακήρυξε τη 13η Μαΐου την απαγόρευση «ως την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας» κάθε διαδήλωσης σε δημόσια οδό ή δημόσιο χώρο που «μπορεί να διαταράξει την ηρεμία των πολιτών» και την «ορθή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων» τα τρία χρόνια ως την επάνοδο στη διακυβέρνηση από πολιτικούς.

Η εισαγγελία διεμήνυσε ότι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάρος όσων οργάνωσαν τη διαδήλωση της Πέμπτης.

Το ΕΜΥΣ είχε ήδη καλέσει σε μαζική κινητοποίηση την 23η Ιουνίου, αψηφώντας την απαγόρευση της στρατιωτικής χούντας, αλλά ακύρωσε την έκκληση την παραμονή της διαδήλωσης, για να δοθεί «μια ευκαιρία» στον διάλογο σε εξέλιξη με τη μεταβατική κυβέρνηση.

Όμως μετά την πιο πρόσφατη συνάντηση με τη μεταβατική κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι επρόκειτο για «παρωδία», όπως και τη «μονομερή και αυταρχική» συμπεριφορά του καθεστώτος και τις «πολύ σοβαρές επιθέσεις εναντίον θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Από την Μπισάου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος εν ενεργεία της ένωσης των κρατών της δυτικής Αφρικής, ο Ουμάρου Σισοκό Εμπαλό, διαβεβαίωσε πως «έπεισε» τη χούντα να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

«Πήγα στην Κονακρί (…) για εξηγήσω στη στρατιωτική χούντα την απόφαση της συνόδου των αρχηγών κρατών (που προέβλεπε ότι) η μετάβαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 30 μήνες. Πρότειναν 36 μήνες, αλλά καταφέραμε να τους μεταπείσουμε».

Αλλά, ο Ουσμάν Γκαουάλ Ντιαλό, εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Γουινέας, δήλωσε ότι «ούτε η κυβέρνηση, ούτε η προεδρία επιβεβαιώνουν την πληροφορία αυτή για τη διάρκεια της μετάβασης» στη χώρα.