Zouglanewsroom

Πέμπτη πρωί λίγο πριν αρχίσει η απαγόρευση απογείωσης αεροσκαφών και κυκλοφορίας των τρένων σε μία πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πόλη Γιουχάν το πρωί της Πέμπτης έδειχνε αλλόκοτη. Τα καφενεία και τα εστιατόρια κλειστά. Στις αστικές συγκοινωνίες, στο αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς δεν αντίκριζες άνθρωπο. Άφαντοι από τους δρόμους οι χιλιάδες delivery boys με τα μηχανάκια τους.

Την παραμονή της έναρξης των εορτασμών για την κινεζική πρωτοχρονιά η Γιουχάν ήταν μία πόλη τρομοκρατημένη και απόλυτα αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο. Το επερχόμενο έτος του αρουραίου της επιφύλασσε μία πολύ άσχημη έκπληξη. Έτυχε στην Γιουχάν να είναι το επίκεντρο εμφάνισης και στη συνέχεια εξάπλωσης αυτού του νέου κοροναϊού που έχει τρομοκρατήσει την πολιτική ηγεσία του Πεκίνου. Εκεί στην κεφαλή της κυβέρνησης θυμούνται ακόμη την ατυχέστατη διαχείριση της κρίσης με τον ιό SARS, πριν από χρόνια που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες τη Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Τότε η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο του Polit Bureau. Αυτήν την φορά το Πεκίνο αντέδρασε εντελώς διαφορετικά.

Την Πέμπτη το μεσημέρι κατέστη σαφές πώς αυτή τη χρονιά η Πρωτοχρονιά δεν θα είναι σαν τις άλλες. Οι Αρχές σφράγισαν την Απαγορευμένη Πόλη στην πρωτεύουσα της χώρας και ακύρωσαν όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις για το έτος του αρουραίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον αποκλεισμό άλλων δύο πόλεων του Χουάνγκάνγκ με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους και την Εζχού με 1,1 εκατομμύρια. Τα κρατικά ΜΜΕ άρχισαν να συμβουλεύουν τους πολίτες να μην μετακινηθούν με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάτικης αργίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εφιάλτη κάτω από τις παρούσες συνθήκες αφού αναμενόταν η μαζική μετακίνηση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών για τις γιορτές. Με έναν κοροναϊό να καραδοκεί η μετακίνηση αυτή θα ήταν απλά μία υγειονομική υδρογονοβόμβα.

Βεβαίως ο αλλόκοτος κινεζικός καπιταλισμός σε συνθήκες σοσιαλισμού έχει και τα παράξενα του που σε συγκεκριμένες στιγμές αιφνιδιάζει. Στην αποκλεισμένη πόλη Γιουχάν οι ταξιτζήδες τριπλασίασαν τις ταρίφες τους. Αντανακλαστικά άμεσα που θυμίζουν άγρια καπιταλιστικά ένστικτα της Δύσης και όχι ομαλές αντιδράσεις των επιγόνων του Μάο.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πώς αυξήθηκαν αλματωδώς τα κρούσματα που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό αλλά όχι οι θάνατοι. Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα και στην Ευρώπη. Δύο πολίτες βρίσκονται υπό παρακολούθηση στην Σκωτία. Κρούσματα και στο Βιετνάμ. Η γειτονική Ρωσία ανησυχεί.

 

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους ταξιδιώτες να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση. Επιπλέον, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών αύξησαν στο 3 το επίπεδο συναγερμού όσον αφορά τα ταξίδια λόγω της επιδημίας, συστήνοντας στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη επουσιώδες ταξίδι στην Κίνα.

Στα 634 τα κρούσματα του κοροναϊού

Στα 634 έχει φθάσει ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

 

Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι».

Το Πεκίνο διαθέτει 1 δις γουάν στην επαρχία Χουμπέι για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Η επαρχία Χουμπέι είναι η πλέον πληγείσα στη χώρα από το ξέσπασμα, που ξεκίνησε στην πρωτεύουσά της Γιουχάν.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, συστήνεται στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμία απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε τις δηλώσεις

 

Με πληροφορίες από Le Monde, AfP