Η Γιούτα γίνεται η πρώτη πολιτεία που θα οδηγεί τους θανατοποινίτες της στο εκτελεστικό απόσπασμα μετά την υπογραφή του σχετικού νομοσχεδίου από τον ρεπουμπλικανό κυβερνήτη αυτής της νοτιοδυτικής πολιτείας των ΗΠΑ.

Με την υπογραφή του κυβερνήτη Γκάρι Χέρμπερτ επανέρχεται το εκτελεστικό απόσπασμα περισσότερο από μια δεκαετία μετά την κατάργησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο προηγουμένως είχε εγκριθεί από τους γερουσιαστές της πολιτείας ως σχέδιο β’ με 18 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, η πρακτική αυτή θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ελλείψεις στις θανατηφόρες ενέσεις ή εάν αυτές κριθούν αντισυνταγματικές.

Εισηγητής του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου ήταν ο ρεπουμπλικανός Πολ Ρέι, ο οποίος επιχειρηματολόγησε πως το εκτελεστικό απόσπασμα είναι μία πιο «ανθρώπινη» μορφή εκτέλεσης συγκριτικά με τον οδυνηρό θάνατο καταδικασθέντων σε εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση που κατέληξαν σε φιάσκο.

Πολέμιοι του νομοσχεδίου αντιτείνουν ότι η πρακτική συνιστά επαναφορά των ημερών της ‘Αγριας Δύσης στην πολιτεία και θα οδηγήσει στη διεθνή καταδίκη της Γιούτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί εντός του Απριλίου επί της συνταγματικότητας αυτών των «προβληματικών» ενέσεων που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών στη χώρα, αλλά όλο και πιο αμφισβητούμενος.

Το 2008, το Δικαστήριο είχε κρίνει συνταγματική τη θανατηφόρα ένεση. Ωστόσο, οι πρόσφατες ελλείψεις των ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά στις ενέσεις αυτές οδήγησαν ορισμένους υπευθύνους να διοχετεύουν θανατηφόρους πειραματικούς συνδυασμούς, οι οποίοι προκάλεσαν αργή και επώδυνη επιθανάτια αγωνία σε θανατοποινίτες κατά τις πρόσφατες εκτελέσεις, κυρίως στην Οκλαχόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης