Την άποψη πως τα γερμανικά ΜΜΕ δεν αντέδρασαν ψύχραιμα στη σειρά δολοφονιών στο Μόναχο, εκφράζει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου Γιόαχιμ Κράουζε, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι πώς αντιδρούμε σε τέτοιες επιθέσεις.

«Παρακολούθησα για τρεις ώρες το πρώτο πρόγραμμα ARD και λίγο το ZDF. Η κάλυψη των γεγονότων ήταν άσχημη διότι απλώς δεν υπήρχε τίποτα για να μεταδώσουν και όλα ήταν υποθετικά. Δεν οδηγεί κάπου αυτή η στάση.

Οδηγεί μόνο κάποιους ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν ή να διαπράξουν μαζικά χτυπήματα στο να πουν ότι “κοίτα με λίγη προσπάθεια μπορώ να έχω μεγάλη επιτυχία».

Θα πρέπει να μάθουμε εδώ στη Γερμανία να αντιδρούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ακαδημαϊκός σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ντόιτσε Βέλε» (Deutsche Welle) με τίτλο «ΜΜΕ σε πανικό στην υπόθεση του Μονάχου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής του Κιέλου στις πληροφορίες που διαδόθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων, αναφέροντας πως πολλές από αυτές αποδείχτηκαν αναληθείς, όπως για παράδειγμα ότι οι δράστες ήταν τρεις, ότι υπήρξε περιστατικό ομηρίας και ότι ακούστηκαν στην κεντρική πλατεία του Μονάχου Μαρίενπλατς πυροβολισμοί».

Σε αντίθεση με τα ΜΜΕ «οι εκπρόσωποι της αστυνομίας ήταν πάντοτε πολύ ήρεμοι», παρατήρησε ο κ. Κράουζε και επισήμανε πως εξέταζαν όλες τις πληροφορίες που έπαιρναν από κάθε πλευρά. Πάντως, αναγνώρισε ότι η αστυνομία έλαβε χρήσιμες πληροφορίες και βίντεο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα το βίντεο που παρουσιάζει τον δράστη έξω από τα McDonalds στο Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο του Μονάχου.

Τέλος, ειδική μνεία κάνει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και στον ρόλο της αστυνομίας, επισημαίνοντας πως «οι αστυνομικές δυνάμεις έδειξαν χθες πως ήταν καλά προετοιμασμένες και αυτό πιθανώς να έχει έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Το να συγκεντρωθούν 2.300 αστυνομικοί και να συντονιστούν μέσα σε λίγες ώρες καταδεικνύει ότι δεν είναι πραγματικά εύκολο να πραγματοποιήσει κανείς ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γερμανία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ