Για πρώτη φορά στα βρετανικά χρονικά, μπορεί να επιτραπεί στις γυναίκες να πολεμούν σώμα με σώμα στην πρώτη γραμμή του μετώπου! Κατόπιν σχετικής έκθεσης, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης και διαπιστώνει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για τα απαιτούμενα σωματικά προσόντα στις εν λόγω θέσεις μάχης, ο υπουργός Άμυνας Michael Fallon αποφάνθηκε ότι οι ρόλοι στις ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να καθορίζονται από τις ικανότητες και όχι το φύλο», καθώς και ότι ελπίζει να ανοίξει η γραμμή του πυρός για τις γυναίκες το 2016.
Σήμερα οι Βρετανίδες μπορούν μεν να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά όχι όταν πρωταρχικός στόχος είναι η «προσέγγιση και ο φόνος του εχθρού». Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να υπηρετήσουν στο πεζικό ή στα τεθωρακισμένα.
«Είναι το ίδιο αποτελεσματικές»
”Οι γυναίκες μπορούν να πολεμήσουν το ίδιο αποτελεσματικά με τους άνδρες”Όπως επισήμανε ο Μ. Fallon, η έκθεση συμπεραίνει ότι η προώθηση των γυναικών στην πρώτη γραμμή του πολέμου δεν θα έθιγε το αξιόμαχο του στρατού. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα συνοχής της μονάδας, συνολικής αποτελεσματικότητας της ομάδας. Οι γυναίκες μπορούν να πολεμήσουν το ίδιο αποτελεσματικά με τους άντρες».
Ωστόσο η έκθεση διαπιστώνει ότι η άμεση άρση της απαγόρευσης «θα μπορούσε να θεωρηθεί απερίσκεπτη απόφαση» και ζητά περαιτέρω διερεύνηση των «σωματικών απαιτήσεων».
Πάντως, Βρετανίδες στρατιωτικοί ήδη έχουν υπηρετήσει σε υποστηρικτικούς ρόλους στο Αφγανιστάν και αλλού.
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας διέταξε 18μηνη επιθεώρηση των διαδικασιών εκπαίδευσης και των σωματικών απαιτήσεων της μάχης εκ του συστάδην, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι προωθούμενες αλλαγές δεν θα είναι καταστροφικές για την υγεία των γυναικών στρατιωτών. Τα πρώτα συμπεράσματα αναμένονται εντός του 2016.
Ο ειδικός σε θέματα άμυνας ρεπόρτερ του BBC Jonathan Beale αναφέρει ότι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η άρση της απαγόρευσης αποτελεί «πραγματική επιθυμία» μεταξύ των υπουργών. Εξάλλου, ο βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός ενόπλων δυνάμεων Kevan Jones χαιρέτισε την κίνηση του Μ. Fallon.
Το σχόλιο του ΒBC
BBC: “Λίγες γυναίκες θα θέλουν να καταταγούν στο πεζικό, κι ακόμη λιγότερες να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή”Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο Jonathan Beale, «Πρόκειται για ένδειξη πρόθεσης, αλλά όχι οριστική συμφωνία. Το γεγονός ότι η έκθεση δεν ήρε την απαγόρευση (…) δείχνει ότι παραμένουν ζητήματα προς επίλυση – και το πιο σημαντικό, πώς θα αντέξει το σώμα μιας γυναίκας τις τεράστιες σωματικές απαιτήσεις ενός στρατιώτη του πεζικού; Όσοι αντιτίθενται στην άρση της απαγόρευσης θα ανησυχούν επίσης ότι οι προϋποθέσεις για τις γυναίκες θα χαλαρώσουν. Ο υπουργός Άμυνας Michael Fallon αναφέρθηκε στην ανάγκη να “βελτιωθεί” η εκπαίδευση αν ανοίξει το πεζικό για τις γυναίκες. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
»Με τόσους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να επιτρέπουν τώρα στις γυναίκες να πολεμούν εκ του συστάδην, θα είναι ολοένα πιο δύσκολο για τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν την απαγόρευση. Οι καιροί έχουν αλλάξει και ο στρατός πιέζεται πολιτικά να αλλάξει κι αυτός. Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και στις χώρες που ήραν την απαγόρευση, οι γυναίκες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό μειονότητα (σ.σ.: στον στρατό). Λίγες θα θέλουν να καταταγούν στο πεζικό και ακόμα λιγότερες μπορούν να ανταποκριθούν στις σωματικές απαιτήσεις».
Διχασμένοι οι στρατιωτικοί
Για να καταταγούν σε μια μονάδα του πεζικού, στο στάδιο της στρατολόγησης οι άντρες πρέπει να τρέξουν 1,5 μίλι σε 12 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια πρέπει να περάσουν την ετήσια αξιολόγηση της σωματικής τους καταλληλότητας, η οποία περιλαμβάνει μεταφορά φορτίου 25 κιλών, συν το πυροβόλο και το κράνος, διανύοντας απόσταση σχεδόν 8 μιλίων σε 2 ώρες, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας.
Ο συνταγματάρχης και στρατιωτικός ιστορικός Mike Dewar, που υπηρέτησε στην Κύπρο, στο Βόρνεο και στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε στο BBC ότι η «δοκιμασία του αξιόμαχου» απαιτεί ακόμη από τον πεζικάριο «να σηκώσει έναν άλλον άντρα, με το πυροβόλο και την εξάρτυσή του, και να τον μεταφέρει στους ώμους του για 200 μέτρα». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δύναμη που διαθέτει το άνω μέρος του σώματος του 99,9% των γυναικών καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμασίας.
Η ταγματάρχης Judith Webb, η πρώτη γυναίκα που οδήγησε αποκλειστικά ανδρική μοίρα στο πεδίο της μάχης, πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετική σωματική διάπλαση και προειδοποίησε ότι η παρουσία πιο αδύναμων στρατιωτών για παρατεταμένη περίοδο «μπορεί να έχει επιπτώσεις στο αξιόμαχό μας».
Όμως η ταξίαρχος Nicky Moffat, η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη σε ηλικία εν ενεργεία γυναίκα στρατιωτικός, περιέγραψε τις ανησυχίες ως «σεξισμό μεταμφιεσμένο σε ενδιαφέρον». Η δε πολεμολόγος Christine Cheng, καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η είσοδος των γυναικών στην πρώτη γραμμή του πυρός ωφέλησε τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών.
Στις χώρες που σήμερα επιτρέπουν στις γυναίκες να πολεμήσουν εκεί συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία.
Η απόστρατη αξιωματικός Ashley Merry όμως διερωτάται: «Θα ήθελα να υπηρετώ δίπλα σε γυναίκες που θέλουν να εμπλακούν σε μάχη σώμα με σώμα;», ενώ ο ταγματάρχης Patrick Cordingley, πρώην διοικητής των περίφημων «Αρουραίων της Ερήμου», χαρακτηρίζει την κίνηση ως λάθος. «Οι πρακτικές δυνατότητες των γυναικών στο πεζικό και στα ένοπλα σώματα», τονίζει, «έχουν σημασία και δεν πρέπει να παραβλεφθούν»…