Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκδώσει συμβουλές οι πολίτες να φορούν μάσκα σε ορισμένα δημόσια περιβάλλοντα, σε κλειστούς χώρους όπου η κοινωνική απόσταση δεν είναι πάντα δυνατή, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ορισμένα καταστήματα.
Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έδωσαν επίσης παρόμοιες συμβουλές, ενώ ο Λευκός Οίκος το καθιστά υποχρεωτικό για όλο το προσωπικό να φορά μάσκες προσώπου – αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται να φορέσει. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μη φορούν μάσκες παρά τις επίσημες συμβουλές και παρόλο που ορισμένες κυβερνήσεις ακολουθούν τις προτροπές της επιστήμης.
Γιατί μερικοί άνθρωποι φορούν μάσκες ενώ άλλοι τις αποφεύγουν; Αυτό δεν αφορά μόνον στις κυβερνητικές οδηγίες και τις ιατρικές συμβουλές, αλλά και τον πολιτισμό και την ιστορία, μια συζήτηση για αποδεικτικά στοιχεία και ακόμα και για τις προσωπικές ελευθερίες.
Η επίσημη άποψη για τις μάσκες προσώπου
Από την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, η επίσημη συμβουλή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ήταν ότι μόνο δύο τύποι ανθρώπων πρέπει να φορούν μάσκες: εκείνοι που είναι άρρωστοι και εμφανίζουν συμπτώματα και εκείνοι που φροντίζουν άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν κορωνοϊό.
Ουδείς άλλος χρειάζεται να φορά μάσκα και οι ειδικοί έχουν εξηγήσει αρκετούς λόγους για αυτό.
Το ένα είναι ότι η μάσκα δεν θεωρείται τόσο αξιόπιστη προστασία όσο και άλλες μέθοδοι, δεδομένου ότι η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται από σταγονίδια και μολυσμένες επιφάνειες. Έτσι η μάσκα θα μπορούσε να προστατεύσει, αλλά μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν βρίσκεται κάποιος σε κοντινή απόσταση με άλλους ή αν κάποιος που έχει μολυνθεί φτερνιστεί ή να βήξει κοντά στο πρόσωπό μας.
Γι’ αυτό οι ειδικοί λένε ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Πηγή: bbc.com/news