Η Καλιφόρνια βρίσκεται στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Πρόκειται για μία πολιτεία η οποία γεωγραφικά βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη της Γης που σημαίνει ότι έχει ήπιους χειμώνες με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 8 με 24 βαθμούς κελσίου μέσο όρο.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Καλιφόρνια εκτός του ζεστού καιρού της και της ήπιας θερμοκρασίας είναι τα τεράστια δάση της τα οποία χρονολογούνται ακόμη και από την εποχή των παγετώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο έδαφός της φιλοξενεί το αρχαιότερο είδος δέντρων του κόσμου όπως οι σεκόγιες οι οποίες φτάνουν ακόμη και στα 120 μέτρα ύψος και έχουν ηλικία χιλιάδων ετών. Είναι γεγονός ότι παρόλο τις συχνές και μεγάλες πυρκαγιές στην πολιτεία, πολλά από τα ορεινά δάση ειδικά στην κομητεία Humboldt της Καλιφόρνια δεν έχουν δει πυρκαγιά για πάνω από 100 χρόνια. Ίσως να νομίζετε ότι είναι καλό, αλλά οι τοπικές φυλές των ιθαγενών Αμερικανών έχουν καταλάβει από καιρό, πως μερικές φορές μια πυρκαγιά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένα δάσος.

Σεκόγια και άνθρωπος
δάσος σεκόγιας

Η φυλή των αυτόχθονων ιθαγενών Karuk της Καλιφόρνια, η οποία έχει σήμερα περίπου 6.000 μέλη, πραγματοποιούσε για γενιές, τελετουργικά με φωτιά, αφήνοντας συνήθως τις φωτιές να καίνε μέχρι την επόμενη βροχή. Αλλά κάπου στην πορεία, οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν να πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές στο δάσος ήταν κακές υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και άρχισαν να απαγορεύουν τις σκόπιμες καύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τελετουργικών πρακτικών των αυτοχθόνων. Οι «Ινδιάνοι» αυτό δεν το έκαναν για καθαρά τελετουργικούς-θρησκευτικούς λόγους, αλλά γνώριζαν ότι όσο πιο πολύ «παλιώνει» ένα δάσος τόσο πιο καταστροφική θα είναι η πυρκαγιά εφόσον ξεσπάσει σε αυτό.

Η τακτική ελεγχόμενη καύση των δασών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επικίνδυνων πυρκαγιών, με την εκκαθάριση των εύφλεκτων φύλλων, των θάμνων και των κλαδιών που υπάρχουν στο έδαφος μέσα στο δάσος. Επίσης, η έρευνα κατά τα τελευταία 30 χρόνια αποκάλυψε πολλαπλά οικολογικά οφέλη σε ελεγχόμενες καύσεις. Πολλά φυτά και ζώα, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων ή των ειδών υπό εξαφάνιση, επωφελούνται από τακτικές πυρκαγιές στο δάσος.

Η «Κλιματική Αλλαγή» κάνει τη διαφορά

Ένα γεγονός που αρχίζουμε και βλέπουμε κι εμείς στην Ελλάδα, είναι η διαφορά στο κλίμα και στον καιρό λόγω της ανεξέλεγκτης και ασύστολης ρύπανσης του πλανήτη. Οι ειδικοί για την κλιματική αλλαγή από την πλευρά τους, προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι, όπως οι έντονες και σφοδρές βροχοπτώσεις που δημιουργούν όλο και πιο καταστροφικές πλημύρες, έτσι και η άνοδος της θερμοκρασίας, φέρνει ξηρασίες και μαζί της τεράστιες και καταστροφικές πυρκαγιές.  Οι φωτιές θα είναι, από δω και πέρα, όλο και πιο γρήγορες στην εξάπλωσή τους, ισχυρότερες και φονικότερες.

Η μόνη ως τώρα επιστημονική ερμηνεία που έχει προταθεί για τον εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια έχει να κάνει με τη συσσώρευση ξερών υλικών και την μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι τέσσερις από τις δέκα πιο καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία της Καλιφόρνια σημειώθηκαν μόνο τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη θερμοκρασία των ποταμιών, επιταχύνει το λιώσιμο των χιονιών και μειώνει το χρόνο εξάτμισης του νερού από το λιώσιμο.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Ένα ακόμη αίτιο των τεράστιων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια είναι η  διαρκής υποβάθμιση των δημοσίων υποδομών στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των ακολουθούμενων οικονομικών πολιτικών.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, πολλές φωτιές  ανάβουν εξαιτίας της κακής κατάστασης των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που το γνωρίζουμε κι εμείς πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα από πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει λόγω κακής συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ.

Ένας ακόμη παράγοντας στην Καλιφόρνια, είναι πως η κατάσταση της αμερικανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν είναι και η καλύτερη λόγω οικονομικών περικοπών. Το ένα τέταρτο των πυροσβεστών που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών στην άγρια φύση της Καλιφόρνια είναι συμβασιούχοι εποχικοί πυροσβέστες που πληρώνονται ένα δολάριο την ώρα όταν σβήνουν φωτιές και δύο δολάρια την ημέρα όταν κάνουν προληπτικό έργο, δηλαδή «ψίχουλα».

Τέλος όσο αφορά την πυρκαγιά «Palisades» που σπέρνει τον όλεθρο αυτές τις ημέρες στην κομητεία του Λος Άντζελες,  αναμένεται να είναι η πιο δαπανηρή οικονομικά πυρκαγιά στην ιστορία, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Σουέιν ο οποίος είναι κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια .

Η «Palisades» έχει ξεπεράσει την πυρκαγιά «Camp Fire» του 2018, η οποία αποδεκάτισε την απομονωμένη πόλη Paradise στους πρόποδες των λόφων της Βόρειας Καλιφόρνιας και  ήταν η πιο δαπανηρή – και θανατηφόρα – καταστροφή από πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ, καίγοντας περισσότερες κατασκευές από ό,τι οι επόμενες επτά πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας μαζί.

Ο Ντάνιελ Σουέιν δήλωσε ακόμη ότι οι συνθήκες που οδήγησαν και στα δύο γεγονότα – την πυρκαγιά Camp Fire του 2018 και τις πυρκαγιές που μαίνονται σήμερα στην κομητεία του Λος Άντζελες – δείχνουν ουσιαστικά «την ίδια ιστορία».

Το εξαιρετικά εύφλεκτο γρασίδι και οι θάμνοι που περιβάλλουν πολλές κατοικίες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ μαζί με τις ξηρές συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας προετοίμασαν το περιβάλλον για καταστροφικές πυρκαγιές. «Αν είχαμε δει σημαντικές ή εκτεταμένες βροχοπτώσεις τις εβδομάδες και τους μήνες που προηγήθηκαν αυτού του συμβάντος, δεν θα βλέπαμε την έκταση της καταστροφής που βλέπουμε σήμερα», είπε.