Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οικονομικός πόλεμος με την Αμερική, το Brexit, και οι πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο λόγω των ανισοτήτων μεταξύ ευρωπαϊκού βορά και νότου, καθώς και το πολύπλοκο πρόβλημα της Ιταλίας αναγκάζουν τον Σόιμπλε να αλλάξει ρότα. Πρόκειται για Οβιδιακή αλλαγή ή για συνειδητή τακτική επιβίωσης του πολιτικού συστήματος που εκφράζει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ;
Ότι και αν συμβαίνει, ο Σόιμπλε στη σύνοδο των G7 στο Μπάρι δεν ήταν ο Σόιμπλε που γνωρίζαμε ή που αναμέναμε.
«Είναι σωστό ότι το (γερμανικό) εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν έχει πολιτικές αιτίες. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε μέρος της νομισματικής ένωσης» , είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο “Der Spiegel”, παραδεχόμενος κάτι για το οποίο επικρίνεται τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται επίσης την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χρειάζεται μεταφορές οικονομικών πόρωνΟ Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται επίσης την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χρειάζεται μεταφορές οικονομικών πόρων: «Δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια κοινότητα διαφορετικής (οικονομικής) ισχύος κρατών χωρίς να αμβλύνει τις ανισορροπίες», είπε χαρακτηριστικά. Μια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει εάν οι ισχυρότεροι δεν συμπαρίστανται στους πιο αδύναμους.
Τι εύρος θα έχουν αυτές οι μεταφορές πόρων και πόσοι θα κατανεμηθούν πρέπει να το αποφασίζει στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν θα αντιταχθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεχτεί πιθανά ελλείμματα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας .
«Η ερμηνεία των κανόνων για τον προϋπολογισμό επαφίεται στην Κομισιόν.Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ δεν φέραμε ποτέ αντίρρηση σε συστάσεις της για το πώς πρέπει να αξιολογηθούν τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία», τόνισε. Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κ. Μακρόν θα μειώσει τα ελλείμματα της χώρας του όπως έχει υποσχεθεί: «Η Γαλλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν βρίσκεται δα και πολύ μακριά από το 3%», είπε χαρακτηριστικά στο γερμανικό περιοδικό.
Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, γράφει πως ο Σόιμπλε βάζει φραγμό στις προσδοκίες για μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, παρά τα εκτιμώμενα 54,1 δις ευρώ πρόσθετων φορολογικών εσόδων στη Γερμανία έως το 2021.
Υπέρ της εξεύρεσης λύσης για την Ελλάδα -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου
«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σήμερα στο Μπάρι, πριν από την έναρξη των συζητήσεων με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των G-7, δηλαδή των πλέον ανεπτυγμένων δυτικών βιομηχανικών χωρών. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις» διευκρίνισε.
Στο Μπάρι, η λεγόμενη ομάδα της Ουάσινγκτον, στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης και οι θεσμοί των δανειστών, πρόκειται να συζητήσουν εμπιστευτικά για την πιθανότητα περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης