Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δραστηριότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη χώρα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών.
Το κείμενο εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά στην 120μελή Κνεσέτ. Το Ισραήλ εδώ και καιρό κατηγορούσε ορισμένους εργαζόμενους στην UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Live update: Knesset passes 2nd bill aimed at curtailing UNRWA activities in West Bank and Gaza https://t.co/eVShT7LC5p
— ToI ALERTS (@TOIAlerts) October 28, 2024
Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι εργαζόμενοι στην UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους, όπως τις αποκάλεσε. Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Νετανιάχου πρόσθεσε επίσης ότι η συνεχής ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνει διαθέσιμη στη Γάζα «τώρα και στο μέλλον».
Σε μια πρώτη αντίδραση, η UNRWA χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση που έλαβε η Κνεσέτ. «Είναι σκανδαλώδες που μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει να διαλύσει μια υπηρεσία του ΟΗΕ η οποία αποδεικνύεται ότι είναι ο σημαντικότερος χορηγός ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Γάζα» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, Τζουλιέτ Τούμα.
Ο σύμβουλος για θέματα μέσων ενημέρωσης της UNRWA Αντνάν Άμπου Χάσνα είπε ότι η απόφαση του Ισραήλ για απαγόρευση της λειτουργίας της υπηρεσίας στο έδαφός του θα σημάνει την κατάρρευση της ανθρωπιστικής διαδικασίας στο σύνολό της. Ο Χάσνα χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την απόφαση, σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera Mubasher TV του Κατάρ.
«Επικίνδυνο προηγούμενο» λέει ο επικεφαλής της
Η απαγόρευση της δραστηριότητας της UNRWA στο Ισραήλ «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Κνεσέτ.
The vote by the Israeli Parliament (Knesset) against @UNRWA this evening is unprecedented and sets a dangerous precedent. It opposes the UN Charter and violates the State of Israel’s obligations under international law.
This is the latest in the ongoing campaign to discredit…
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) October 28, 2024
Ο Λαζαρινί κατήγγειλε το «τελευταίο επεισόδιο» μιας συνεχιζόμενης «εκστρατείας δυσφήμισης» της υπηρεσίας του ΟΗΕ που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Επισήμανε ότι η απαγόρευσή της «θα επιδεινώσει τα δεινά των Παλαιστινίων» στον θύλακα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εδώ και έναν χρόνο.
Γερμανία και Βρετανία καταδικάζουν την απόφαση
Έντονη ήταν και η διεθνής αντίδραση για την απόφαση αυτή των ισραηλινών. Βρετανία και Γερμανία επέκριναν την υπερψήφιση από το ισραηλινό κοινοβούλιο του νόμου που απαγορεύει τη δράση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο Ισραήλ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί σοβαρά» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στην ανακοίνωσή του. «Αυτός ο νόμος μπορεί να καταστήσει αδύνατη την ουσιαστική δουλειά της UNRWA για τους Παλαιστίνιους, να θέσει σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την παροχή των κρίσιμων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης στη Δυτική Όχθη» ανέφερε.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «απλώς απαράδεκτη», πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, η Επίτροπος που είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική βοήθεια, Λουίζ Άμτσμπεργκ, δήλωσε επίσης ότι η απόφαση «καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη δουλειά της UNRWA στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (…) θέτοντας σε κίνδυνο την ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους».
Η Άμτσμπεργκ υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του ισραηλινού νόμου στην παρούσα μορφή του θα ήταν «ένα δυσοίωνο βήμα» και ότι «οι προσπάθειές μας για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή θα παρεμποδίζονταν».
«Η ισραηλινή ενέργεια εναντίον ενός οργανισμού που έχει εντολή από τον ΟΗΕ και επιτελεί ουσιαστικό έργο από το 1950 είναι μια επικίνδυνη ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή συνεργασία», πρόσθεσε η Επίτροπος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ