Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυστραλιανής πολιτικής, η κυβέρνηση την οποία θα σχηματίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Άμποτ ενδέχεται να έχει δύο ομογενείς υπουργούς, τον Αθανάσιο Συνοδινό και τη Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα.

Συγκεκριμένα, ο νέος πρωθυπουργός εικάζεται ότι θα αναθέσει στον ομογενή Φιλελεύθερο γερουσιαστή Αθανάσιο Συνοδινό το Υπουργείο Οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία του Αθανάσιου Συνοδινού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς, από γόνος μεταναστών και θύμα ρατσιστικών επιθέσεων, συνέβαλε σημαντικά στην επιστροφή του Συνασπισμού στην εξουσία. Ο ίδιος αναφέρει ότι τον φώναζαν «βρωμομετανάστη» («wog») όταν ήταν μικρός, καθώς, αν και γεννημένος στην Αυστραλία, όταν πρωτοπήγε στο σχολείο δεν ήξερε Αγγλικά.
Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Γόνος Ελλήνων μεταναστών με πατέρα ναυτικό, ο Αθ. Συνοδινός είχε από μικρός επαφή με την πολιτική, καθώς ο πατέρας του ήταν μέλος του Συνδικάτου των Ελλήνων Ναυτεργατών. «Ήταν ένα αριστερό συνδικάτο, αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής» δηλώνει ο Συνοδινός και προσθέτει ότι και η μητέρα του, που έζησε το δράμα του Ελληνικού Εμφυλίου, τον γαλούχησε «να απεχθάνεται τον ολοκληρωτισμό από όπου και αν προέρχεται. Από κυβερνήσεις, κόμματα, άτομα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που το πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας, με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενεργό μέλος της Ομογένειας, ο Θανάσης Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος» λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλονιά.»

Στην Καμπέρα ήταν πρόεδρος στην εκεί ελληνική κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος εξηγεί πώς έγινε: «Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο Υπουργείο Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή. Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές. Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός και ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου. Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων. Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω». Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές. 

Ο ίδιος εργάστηκε αρχικά στην Goldman Sachs JBWere και στη συνέχεια στη National Australia Bank πριν επιστρέψει στην πολιτική αρχικά ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, και στη συνέχεια ως γερουσιαστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπουργός στην κυβέρνηση Άμποτ αναμένεται να αναλάβει και μια άλλη ομογενής, η Σοφία Πανοπούλου-Μιραμπέλα. Αρκεί βεβαίως να διατηρήσει την έδρα της, για την οποία δίνει μάχη, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο η κ. Μιραμπέλα προηγείται.

Καθώς η Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα ήταν σκιώδης υπουργός Βιομηχανίας, εικάζεται ότι θα της ανατεθεί το ίδιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. Με καταγωγή από την Κόρινθο, είναι γνωστή για τη μαχητικότητά της αλλά και για τις συντηρητικές της θέσεις, και έχει συμβάλει όσο λίγοι στη διατήρηση της μοναρχίας στην Αυστραλία.

Ένας άλλος ομογενής, που δεν θα είναι υπουργός στην κυβέρνηση, αλλά θα είναι από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της αυστραλιανής πολιτικής σκηνής, είναι ο ανεξάρτητος γερουσιαστής της Νότιας Αυστραλίας Νίκος Ξενοφών, ο οποίος έλαβε και ρεκόρ ψήφων το Σάββατο. Καθώς η κυβέρνηση Άμποτ δεν κέρδισε την πλειοψηφία της Γερουσίας, θα υπολογίζει τώρα σε μεγάλο βαθμό στην ψήφο του γερουσιαστή για να περνούν τα νομοσχέδιά της από το Σώμα.

Ο Νίκος Ξενοφών γεννήθηκε στην Αδελαΐδα από Ελληνίδα μητέρα και Κύπριο πατέρα. Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές στον ρατσισμό που αντιμετώπισε ως παιδί στο σχολείο λόγω της καταγωγής του.

Ο Νίκος Ξενοφών εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος και το 1997 εκλέχθηκε στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας με τη σημαία της εκστρατείας κατά των τυχερών παιχνιδιών. Περιγράφεται ως «προσωπικότητα που ξεχωρίζει», ενώ ο καθηγητής M. Γιανγκ τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο αρχών, ατρόμητο, αληθινό στρατιώτη».

Με τις ατάκες και τις προεκλογικές του εκστρατείες δεν άργησε να αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ της Αδελαΐδας. Αποφάσισε να παραιτηθεί από το πολιτειακό κοινοβούλιο, συμμετείχε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2007 και εξελέγη ανεξάρτητος γερουσιαστής. Η παρουσία του στη Γερουσία έκτοτε καθιστά πιο δύσκολη την υπερψήφιση των νομοσχεδίων των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ο ίδιος δείχνει ξέχωρο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και για το Κυπριακό.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης