Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σάχεντ δήλωσε χθες Τρίτη ότι φοβάται νέες μαζικές ροές προσφύγων από τη Λιβύη, όπως το 2011, έπειτα από μια συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση της Ρώμης να εξευρεθεί «πολιτική λύση» στη λιβυκή σύγκρουση.

«Φοβόμαστε ότι η εμπειρία του 2011, με την άφιξη προσφύγων στην Τυνησία, θα επαναληφθεί», τόνισε ο Σάχεντ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έπειτα από μια σύνοδο χωρίς προηγούμενο με τη συμμετοχή των σημαντικότερων μελών της ιταλικής κυβέρνησης. «Φοβόμαστε επίσης την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι η ασφάλεια έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, η Τυνησία παραμένει ακόμη σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί το 2015 εναντίον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και τουριστών. Η Τύνιδα θεωρεί ότι, τουλάχιστον εν μέρει, οι επιθέσεις αυτές σχεδιάστηκαν στη Λιβύη.

Οι τυνησιακές αρχές έστειλαν εσπευσμένα ενισχύσεις και έκαναν πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα με τη Λιβύη μετά την 4η Απριλίου και την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης.

Ο Σάχεντ επέμεινε στο ότι «η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στη Λιβύη είναι πολύ ανησυχητική». «Η Τυνησία και η Ιταλία συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», κατέληξε ο τυνήσιος πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να υπάρξει πολιτική λύση» στη λιβυκή σύρραξη, υπερθεμάτισε ο Κόντε.

Οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν χθες διάφορα πρωτόκολλα συνεργασίας, στα πεδία της ενέργειας, των τοπικών συνεταιρισμών, ή ακόμη για τη μετατροπή χρεών ύψους 25 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, στο πλαίσιο του πρώτου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Τυνησίας-Ιταλίας.

Ο Σάχεντ εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του για «την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας στο πεδίο της μετανάστευσης» που θα βασίζεται σε μια «προσέγγιση» που λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις «της ασφάλειας και της ανάπτυξης περιοχών στο εσωτερικό της Τυνησίας». Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακόμη, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ. Ο Κόντε επανέλαβε ότι η Ρώμη αρνείται να αποκατασταθεί η διάστασή της που αφορά τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών από πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο όσο δεν υπάρχει συμφωνία για μια δικαιότερη ανακατανομή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης