Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του, εστίασε στον αυξανόμενο ρόλο και τις προοπτικές του οικονομικού ομίλου και προειδοποίησε για τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία από τις δυτικές κυρώσεις και τις πολιτικές προστατευτισμού. Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας στο πλαίσιο των BRICS, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ανταλλαγής σιτηρών και μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας.
Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία από την ομιλία του προέδρου:
Διαμορφώνεται πολυπολική παγκόσμια τάξη.
Το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της υφίστανται σημαντικές αλλαγές, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνεδρίαση του διευρυμένου σχήματος των BRICS
plus. Το κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετατοπίζεται σταδιακά προς τις αναπτυσσόμενες αγορές, πρόσθεσε.
«Διαμορφώνεται ένα πολυπολικό μοντέλο, το οποίο εγκαινιάζει ένα νέο κύμα ανάπτυξης, κυρίως λόγω των χωρών του Παγκόσμιου Νότου και Ανατολής – και, φυσικά, των χωρών
BRICS».
Πρωταγωνιστικός ρόλος των BRICS.
Οι οικονομίες των BRICS επιδεικνύουν «επαρκή σταθερότητα» λόγω των υπεύθυνων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών της κυβέρνησης, είπε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας ότι αναμένονται επιταχυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Ο Πούτιν ανέφερε προκαταρκτικές εκτιμήσεις ότι η μέση οικονομική ανάπτυξη των χωρών BRICS το 2024-2025 θα είναι 3,8% σε σύγκριση με το παγκόσμιο ποσοστό 3,2-3,3%.
Το μερίδιο των χωρών BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ ως προς την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) θα ανέλθει στο 36,7% μέχρι το τέλος του 2024 και θα συνεχίσει να επεκτείνεται, προέβλεψε ο Πούτιν. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των κορυφαίων δυτικών οικονομιών της Ομάδας των Επτά (G7) προβλέπεται να είναι ελαφρώς πάνω από 30%.
«Η τάση για ηγετικό ρόλο των BRICS στην παγκόσμια οικονομία μόνο θα ενισχυθεί», είπε ο Πούτιν, αναφέροντας την αύξηση του πληθυσμού, τη συσσώρευση κεφαλαίου, την αστικοποίηση και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, συνοδευόμενα από τεχνολογικές καινοτομίες ως βασικούς παράγοντες.
Οι μονομερείς κυρώσεις και το χρέος της Δύσης. Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για μια πιθανή νέα παγκόσμια κρίση, αναφέροντας το αυξανόμενο βάρος του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες, τις μονομερείς κυρώσεις και τις πολιτικές προστατευτισμού ως βασικές απειλές. «Αυτοί οι παράγοντες κατακερματίζουν το διεθνές εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Πούτιν.
Επεσήμανε επίσης την υψηλή αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, που διαβρώνουν τα εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη σε πολλές χώρες. Οι δηλώσεις του Πούτιν τόνισαν επίσης τις ανησυχίες για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Η νέα επενδυτική πλατφόρμα BRICS ως ισχυρό εργαλείο. Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των αναπτυσσόμενων οικονομιών των χωρών BRICS, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, η εκπαίδευση, οι πόροι, το εμπόριο και η επιμελητεία, τα οικονομικά και η ασφάλιση, καθώς και να αυξήσουν τον όγκο των επενδύσεων κεφαλαίου πολλές φορές.
«Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε τη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας BRICS, η οποία θα γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τη στήριξη των εθνικών μας οικονομιών και θα παρέχει επίσης οικονομικούς πόρους στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής», δήλωσε ο Πούτιν.
Ανταλλαγή σιτηρών με βάση BRICS
Ο Ρώσος ηγέτης πρότεινε μια κοινή ανταλλαγή σιτηρών των BRICS για την προστασία του εμπορίου μεταξύ των μελών από την υπερβολική αστάθεια των τιμών. Οι χώρες BRICS είναι «από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών, λαχανικών και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο», σημείωσε. Ένα τέτοιο χρηματιστήριο θα μπορούσε να επεκταθεί στο εμπόριο άλλων σημαντικών εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα πολύτιμα μέταλλα, είπε ο Πούτιν.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προστασία των εθνικών αγορών από αρνητικές εξωτερικές παρεμβάσεις, κερδοσκοπία και απόπειρες πρόκλησης τεχνητών ελλείψεων τροφίμων, σύμφωνα με τον Πούτιν.
Μια AI συμμαχία των BRICS
Ο Πούτιν πρότεινε επίσης μια AI συμμαχία των BRICS για τη ρύθμιση της τεχνολογίας και την αποτροπή της παράνομης ανάπτυξής της. «Στη Ρωσία, η επιχειρηματική κοινότητα έχει υιοθετήσει έναν κώδικα δεοντολογίας σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν οι εταίροι μας BRICS και άλλες χώρες», σημείωσε ο Πούτιν.
Άλλες προτάσεις
Ο πρόεδρος μίλησε επίσης για την αύξηση της συνδεσιμότητας των μεταφορών μεταξύ των χωρών BRICS, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες για ανάπτυξη και διαφοροποίηση του αμοιβαίου εμπορίου.
«Τέτοια πολλά υποσχόμενα έργα όπως ο σχηματισμός μιας μόνιμης πλατφόρμας logistics BRICS, η προετοιμασία μιας αναθεώρησης των διαδρομών μεταφορών, το άνοιγμα μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τις μεταφορές, και η δημιουργία μιας δεξαμενής αντασφάλισης συζητούνται», είπε ο Πούτιν.
Τα θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας σε μοντέλα ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών είναι πολύ σημαντικά, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η ομάδα επαφής BRICS για το κλίμα και την αειφόρο ανάπτυξη συμμετέχει στενά σε αυτό το έργο και θα συνεχίσει να εξουδετερώνει τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να χρησιμοποιήσουν την ατζέντα για το κλίμα για να εξαλείψουν τους ανταγωνιστές από την αγορά, είπε.
«Θεωρούμε ελπιδοφόρες τις πρωτοβουλίες για τη συνεργασία BRICS στις αγορέςμάνθρακα και την πλατφόρμα έρευνας για το κλίμα», κατέληξε ο Πούτιν.
Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει απειλές στη Ρωσία
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις στον κόσμο που θέλουν να επιβραδύνουν τη μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο σύστημα, συνηθισμένο να ενεργούν στη λογική της κυριαρχίας. Έτσι, αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να δημιουργήσουν κρίσιμες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας, αγνοώντας τα ζωτικά της συμφέροντα.
Και τώρα δεν κρύβουν καν τον στόχο να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη χώρα μας. Θα πω ειλικρινά ότι αυτοί είναι απατηλοί υπολογισμοί που μπορούν να γίνουν μόνο από όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, το σθένος και τη συνοχή του λαού της που σφυρηλατήθηκε εδώ και αιώνες.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Όπως σημείωσε ο Πούτιν, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων. Τόνισε ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε κάθε τρομοκρατική εκδήλωση. «Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται επίσης γρήγορα <…> Το επείγον, φυσικά, είναι να ξεκινήσει μια συνολική πολιτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής στο σύνολό του. Είναι απαραίτητο να σταματήσει η βία και τα θύματα να ανακουφιστούν από τα βάσανά τους. Η ίδια η διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί σε μια γενικά αναγνωρισμένη διεθνή νομική βάση, η οποία προβλέπει άμεσα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.
Ο ρόλος του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ καλείται να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της προώθησης της βιώσιμης και προοδευτικής ανάπτυξης, είπε ο Πούτιν.
Ζήτησε επίσης τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας του παγκόσμιου οργανισμού.