Πολύ μεγάλα για να σβήσουν άμεσα τα πύρινα μέτωπα στην Αυστραλία, όπου δεκάδες φωτιές θα καίνε για εβδομάδες, όπως η μεγαλύτερη που βρίσκεται στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. «Μάχη» για τον περιορισμό πάνω από 140 εστιών.

Χθες βράδυ οι εστίες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ξεπέρασαν τις 100, μεταξύ των οποίων 18 που πιθανώς να απειλούν ανθρώπινες ζωές και σπίτια, ενώ πάνω από 40 έκαιγαν στο Κουίνσλαντ με αποτέλεσμα έξι άτομα να σκοτωθούν και τουλάχισταν 1.000 σπίτια να καταστραφούν. Επίσης, ένα εμπορευματοκιβώτιο με πυροτεχνήματα εξερράγη και κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μπρίσμπεϊν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εθελοντές που δίνουν μάχη με τις φλόγες εδώ και εβδομάδες, προσπαθούσαν να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης μαζί τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τις ρίψεις νερού από αεροσκάφη χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Οι ελπίδες για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που βρίσκεται σε βουνό κοντά στα βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας επαφίενται στις βροχές οι οποίες αναμένονται στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Οι ογκώδεις πυρκαγιές της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλες για να σβηστούν αυτή τη στιγμή … αντλούν τεράστιες ποσότητες καπνού που γεμίζουν τον αέρα, μετατρέποντας σε πορτοκαλί ουρανό» ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, εκτίμησε ότι επίκειται ζοφερή εβδομάδα, με ισχυρούς ανέμους στις πληγείσες περιοχές, μετά μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας στην ανατολική Αυστραλία που κατέστησε τον Νοέμβριο τον πιο ξηρό μήνα εδώ και 40 χρόνια. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό Σίδνεϊ και τους 44 στην Χάντερ και άλλες πόλεις.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, έχει πει ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία» που να συνδέουν την κλιματική αλλαγή με τις πυρκαγιές. Όμως, ειδική απορρίπτουν τη δήλωση αναφέροντας ότι πολιτικοί «θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο, ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά καίγεται γύρω τους».

Η καθηγήτρια Μπίντα Τζόουνς σημείωσε ότι πέρα τις ανθρώπινες απώλειες, η πύρινη λαίλαπα θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα». «Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην άγρια​​φύση. Και όχι μόνο σε είδη όπως τα κοάλα. Πρέπει να σκεφτείτε πώς επηρεάζεται ολόκληρο το οικοσύστημα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης