Το Ισραήλ αποκάλυψε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Tzipi Livni κλήθηκε σε ανάκριση από τη βρετανική μητροπολιτική αστυνομία, για κατηγορίες που αφορούν σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα, την περίοδο 2008-9.

Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι έχει ανοίξει κατάλογος με υπογραφές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο ζητείται η σύλληψή του για εγκλήματα εναντίον των Παλαιστινίων. Ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί 80.000 υπογραφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλήση της υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι για ανάκριση εκδόθηκε την Πέμπτη, αλλά δημοσιοποιήθηκε τρεις ημέρες αργότερα, αφού είχε ανακληθεί με την επίκληση της διπλωματικής της ασυλίας.

Τούτο έγινε αποδεκτό, έπειτα από διαβουλεύσεις των βρετανικών και ισραηλινών Αρχών, που είχαν αποτέλεσμα να τερματισθεί η επίσκεψη της Λίβνι στο Λονδίνο, όπως έγραψε η ισραηλινή «Haaretz».

Το διπλωματικό στάτους που έγινε αποδεκτό από τις βρετανικές Αρχές για τη Λίβνι απέτρεψε τη σύλληψη και παραπομπή της όσο ήταν επί βρετανικού εδάφους, όπου βρισκόταν για να παραστεί σε εκδήλωση που είχαν οργανώσει η εφημερίδα και η Βρετανική Ισραηλιτική Κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη Λίβνι, που είναι μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, εκκρεμεί υπόθεση που ερευνά η βρετανική αστυνομία για τον ρόλο της στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, το 2008, οπότε ήταν υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας.

Το ένταλμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος στο Ισραήλ Isaac Herzog, ο οποίος είχε στείλει διάβημα διαμαρτυρίας στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας παρέμβαση από τον υπουργό Philip Hammond «να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον», όπως έγραψε η Jerusalem Post.

Η Λίβνι είχε επισκεφθεί και πέρυσι τη Βρετανία, αλλά είχε προηγουμένως την πρόνοια να της χορηγηθεί διπλωματική ασυλία για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Αναφερόμενη σε όσα κατηγορείται, η Λίβνι δήλωσε στη «Haaretz»: «Είμαι υπερήφανη για τις αποφάσεις που πήρα ως μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης» και σχολιάζοντας το βρετανικό νομικό σύστημα είπε πως «κάνει λάθη».

Έρευνα του ΟΗΕ βρήκε πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε «υπερβολική βία» και προέβη σε «άδικη μεταχείριση» εναντίον του άμαχου πληθυσμού «χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες και καταστρέφοντας κατοικίες, ακόμη και παγιδεύοντάς τις με εκρηκτικά».

Περί τους 926 Παλαιστίνιους πολίτες είχαν σκοτωθεί στην ισραηλινή εκείνη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση του ΟΗΕ καταλήγει πως το Ισραήλ είχε παραβιάσει τα άρθρα της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ανθρώπινα και Πολιτικά Δικαιώματα.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης