Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Μ. Βρετανία επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν αρμόδιος διαπραγματευτής για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ

Σύμφωνα με τον Φερχοστάτ, οι ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να είναι “όμηροι” πολιτικών παιχνιδιών και πρέπει η συζήτηση για το μέλλον τους να είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit.

Η μοίρα των 3 εκατομμυρίων πολιτών Ευρωπαϊκής ιθαγένειας και των εκπατρισμένων Βρετανών πρέπει να διευθετηθεί πριν τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για την πληρωμή του περιβόητου ποσού του Βρετανικού διαζυγίου με την Ε.Ε, αυτού των 50 δισεκατομμυρίων λιρών.

Όπως δήλωσε στο σταθμό BBC Radio 4: «Tο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα μπορούσε συμφωνήσει σε μια απόφαση αμέσως μετά την λήξη της ρήτρας εξόδου τις επόμενες βδομάδες. Στον αντίποδα, θα μπορούσε να κάνει χρήση του δικαιώματος του να καταψηφίσει οποιαδήποτε τελική συμφωνία προκύψει μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής επιτροπής».

Όπως δήλωσε ο Φερχοφστάτ, «Το πιο σημαντικό ζήτημα απ’ όλα είναι να γνωρίζουμε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαίοι πολίτες εντός της Μ. Βρετανίας αλλά και το αντίστροφο, εκείνη των πολιτών του Ην. Βασιλείου εντός της Ε.Ε».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «η χάραξη ‘σκληρών’ συνόρων δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Οφείλουμε να εμβαθύνουμε στη διασφάλιση της ειρήνης στην Β. Ιρλανδία τα επόμενα 20 χρόνια».

«Όλοι οι Βρετανοί πολίτες σήμερα διατηρούν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια σειρά από πράγματα: τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και την ελευθερία να ταξιδεύουν χωρίς πρόβλημα εντός της Ε.Ε. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση κατά την οποία οι πολίτες εκείνοι που το επιθυμούν και το απαιτούν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως και πριν το Brexit. Τέλος, πρόσθεσε, το αίσθημα που αναδύεται πλέον σε όλους αυτούς τους ψηφοφόρους που ζητούν να παραμείνουν στην Ε.Ε είναι η εγκατάλειψη και ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να τους υπερασπιστεί».

Πηγή: independent.co.uk