Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη αξίζει ευκαιρία για νέα αρχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ, συζητούν στο Σαράγεβο, με αξιωματούχους και αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υλοποίηση του γερμανο-βρετανικού σχεδίου για τη χώρα.
Οι κ.κ. Χάμοντ και Σταϊνμάγιερ έφθασαν την Παρασκευή στη Βοσνία με αεροπλάνο, το οποίο λόγω πυκνής ομίχλης δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο, αλλά στο αεροδρόμιο της πόλης Μόσταρ.
Ο κ. Σταϊνμάγιερ, ενόψει της άφιξης του στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι μαζί με τον κ. Χάμοντ θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις για ξεκίνημα ισχυρών μεταρρυθμιστικών διαδικασιών και πρόσθεσε ότι «επισκέπτονται τη χώρα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο».
«Η χώρα την περασμένη χρονιά επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες και η οικονομική ανάπτυξη εδώ και χρόνια παραμένει στάσιμη. Το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε πάνω από 40% και το ποσοστό των νέων χωρίς δουλειά φθάνει το 60%. Ταυτόχρονα, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη υποφέρει ακόμη από τις συνέπειες του πολέμου, ο οποίος την περίοδο 1992-1995 πήρε πάνω από 100.000 ζωές», υπενθύμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Σταϊνμάγιερ διαπίστωσε ότι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη κυριαρχεί δυσπιστία, μεταξύ των εθνικών ομάδων και ότι οι συνέπειες της πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας, δηλαδή της έλλειψης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντνέβνι Άβαζ του Σαράγεβο.
«Στην ΕΕ είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει ανάγκη από μία πολιτική ώθηση για ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας επισκέπτονται το Σαράγεβο για να προωθήσουν την πρωτοβουλία των δύο χωρών, για νέα προσέγγιση της ΕΕ, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, δηλαδή να προσφερθούν στη Βοσνία σημαντικές επενδύσεις και ταχύτερη πορεία ένταξης στην ΕΕ, αν οι πολιτικοί ηγέτες ξεπεράσουν τις διαφορές και επικεντρωθούν με σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την ΕΕ» έγραψε ο κ. Χάμοντ στο Twitter. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την ομόλογό του της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, δήλωσε ότι ελπίζει πως στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες στο Βερολίνο και έγινε αποδεκτή από την ΕΕ, είναι να υπάρξει πρόοδος στη Βοσνία, μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας.