Απάντηση στα ερωτήματα που αφορούν την κατάσταση της υγείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να δώσει δημοσίευμα της εφημερίδας BILD.

Κορυφαίοι Γερμανοί γιατροί τοποθετούνται σχετικά με το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της προχωρημένης ηλικίας του ή εάν κάποια ασθένεια ευθύνεται για τον τρόπο που κινείται ή χάνει τα λόγια του και τον ειρμό της σκέψης του στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο νευροεπιστήμονας Γκερεόν Νέλες, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Νευρολόγων στη Βόρεια Ρηνανία, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Μπάιντεν έχει προβλήματα υγείας. Και μάλιστα τα αποσυνδέει πλήρως με την ηλικία του.

«Έχω ήδη παρατηρήσει μια υπομιμία (μειωμένη ικανότητα έκφρασης στο πρόσωπο των συναισθημάτων, όπως χαρά, λύπη κ.ά.) στον πρόεδρο Μπάιντεν, δηλαδή το ανέκφραστο πρόσωπό του σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του. Υπάρχει και η λεγόμενη δυσαρθρία (σχετίζεται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), με τον πάσχοντα να εμφανίζει προβλήματα στην προφορική επικοινωνία εξαιτίας έλλειψης συντονισμού του μυικού συστήματος. Για αυτό πολλές φορές, ο Μπάιντεν φαίνεται να τελεί υπό σύγχυση και ο τόνος της φωνής του είναι τραχύς».

Ο Γερμανός επιστήμονας δεν αποκλείει μάλιστα, ο Μπάιντεν να πάσχει από Πάρκινσον. Σημειώνει πάντως ότι η κινητική του κατάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα μειωμένη ψυχική η γνωστική διαύγεια.

Περισσότερο κατηγορηματικός σχετικά με την αδυναμία του Μπάιντεν να ασκεί εξουσία στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ είναι ο καθηγητής Κριστόφ Κλάινσιτς, Διευθυντής Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν, που δηλώνει:

«Τα συμπτώματά του υποδηλώνουν μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που παραπέμπουν στη νόσου του Πάρκινσον».

Ο Γερμανός καθηγητής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις παγωμένες εκφράσεις του προσώπου του, στη διαταραχή βάδισης, την ήρεμη φωνή και τις αυξομειώσεις της εγρήγορσης στις κινήσεις του. Τα συμπτώματα εμφανίζονται «αρκετά έντονα» και έχουν «επιδεινωθεί σχετικά γρήγορα».

Ο καθηγητής Κλάινσιτς πιστεύει ότι ο Μπάιντεν πάσχει από συναφές σύνδρομο της ασθένειας του Πάρκινσον: είναι πιθανή η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση (PSP), η πολλαπλή ατροφία συστημάτων (MSA) ή η άνοια του σώματος Lewy».

Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι δυστυχώς, αυτές οι ειδικές μορφές δύσκολα ανταποκρίνονται σε κλασικά φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον και τα συμπτώματα γρήγορα επιδεινώνονται.

«Ότι κι αν είναι, νομίζω ότι είναι απίθανο να μπορέσει να παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ για μία ακόμη τετραετία» καταλήγει ο Γερμανός γιατρός.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε χθες ότι ο Μπάιντεν έχει υποβληθεί σε νευρολογική εξέταση αλλά δεν  ακολουθεί θεραπεία για Πάρκινσον.
Σύμφωνα πάντως με την Washington Times, όπως και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, περίπου δέκα φορές από το 2022 έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο νευρολόγος, που ειδικεύεται στη νόσο του Πάρκινσον, πυροδοτώντας τις σχετικές φήμες.

Παρ’ όλα αυτά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο.