Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Deutsche Wirtschafts Machrichten» ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ελπίζει και μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων σε μία σωτήρια λύση για την Ελλάδα.

Πιστεύει ότι οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωζώνης θα δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ελλάδα τονίζοντας τη διάθεση για συμβιβασμό για τις συντάξεις και τους φόρους. Τονίζει επιπρόσθετα ότι θα υπάρχει η ευκαιρία ο ελληνικός λαός να ψηφίσει “ναι” την επόμενη Κυριακή μετά από τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις και είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος δεν σκέφτεται σαν τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ της τονίζει ότι ο έλληνας υπουργός οικονομικών υπενθύμισε στους ομολόγους του υπουργούς της ευρωζώνης, ότι στις συμφωνίες της Ε.Ε δεν υπάρχει δυνατότητα να πεταχτεί εκτός κάποιο κράτος-μέλος. Το δημοψήφισμα δεν είναι δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στο ευρώ, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απομάκρυνση κάποιας χώρας παρά μόνο το δικαίωμα της εθελουσίας εξόδου βάση της συμφωνίας της Λισαβόνας. Όποιος, λοιπόν, θέλει να θέσει ζήτημα παραμονής ή μη της Ελλάδας στο ευρώ, θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και τον ΕΛΑ προσθέτοντας ότι βάση της υπάρχουσας συμφωνίας η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις 20 Ιουλίου το ποσόν των 3,5 δις ευρώ και ότι ως τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει, χωρίς να κόψει την εξασφάλιση της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ντάισλεμπλουμ η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα χειροτερέψει πάρα πολύ. Με την προοπτική μίας χρεοκοπίας παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνική κυβέρνησης, μπορεί να ακολουθήσει πανικός και οι τράπεζες να προχωρήσουν σε capital control για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεγάλων κεφαλαίων και για να μη διακοπεί ο κύκλος εργασιών- συναλλαγών να εκδώσουν ανταλλακτικά γραμμάτια προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συναλλαγές των ιδιωτών! Έτσι κι αλλιώς δεν χρεοκοπείς αν χρωστάς στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, χρεοκοπείς όταν χρωστάς σε ιδιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό επί της ουσίας θα ήταν ένα δεύτερο νόμισμα και το πρώτο βήμα εκτός ευρώ. Στην πραγματικότητα οι ευρωσωτήρες δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ, εφ’ όσον η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα τους κόστιζε 340 δις.

Τα κράτη της ευρωζώνης δε μπορούν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ επειδή δεν προβλέπεται από το ιδρυτικό καταστατικό και σε μία τέτοια κρίση η Ελλάδα μπορεί να θέσει ισχυρό βέτο. Πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος που ο Βαρουφάκης δεν συμμετείχε στη σύσκεψη. Η Ελλάδα μπορεί μόνη της να θέσει τον εαυτό της εκτός ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης