Η Γερμανία αποδεικνύεται σωσίβιο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με πρόσχημα τον τερματισμό της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθούν παρενέργειες στην Ευρώπη, είναι έτοιμη να κινηθεί υποστηρικτικά προς την Άγκυρα.

Το ερώτημα είναι αν αυτό το χαλί που θέλει η Μέρκελ να στρώσει στον Ερντογάν θα αφορά μόνο στα γερμανoτουρκικά ή θα επιφέρει διαφοροποιήσεις και στην πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Σε τέτοια περίπτωση η Κύπρος δεν αποκλείεται να επηρεαστεί, κάτι που οδηγεί τη Λευκωσία στο να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Τα θέματα αυτά θα τα συζητήσει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γερμανό ομόλογό του εντός Σεπτεμβρίου όταν θα βρεθεί στο Βερολίνο, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου όπου θα έχει συνομιλίες με τον Χάικο Μάας.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μάας έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή ακολουθεί την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία, η οποία υπολογίζεται πως θα γίνει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, είναι σημαντικό να λεχθεί ότι οι ΥΠΕΞ Γερμανίας-Κύπρου θα συναντηθούν πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο στις 28-29 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσει μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Γερμανία προκειμένου να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την κυπριακή κυβέρνηση η τουρκογερμανική προσέγγιση μπορεί να επιφέρει θετικές αλλά και αρνητικές εξελίξεις.

Το θετικό σενάριο είναι μέσα από την απόφαση της Γερμανίας να δώσει στήριξη στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος να δείξει διατεθειμένος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στα θέματα του ενταξιακού διαλόγου. Σε μια τέτοια περίπτωση ο αντίκτυπος για την Κύπρο θα είναι θετικός.

Το αρνητικό σενάριο μπορεί να είναι μια λευκή επιταγή από μέρους της Γερμανίας προς την Τουρκία όπου το Βερολίνο θα προσεγγίζει το θέμα με την Άγκυρα αποκλειστικά και μόνο σ’ ό,τι αφορά τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν πιέζεται από τον ευρωπαϊκό παράγοντα, αλλά αντίθετα θα έχει λάβει μια ισχυρή ανταμοιβή λόγω της αντιπαράθεσής του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το Spiegel
Πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» καταγράφει με αρκετή καθαρότητα την κατάσταση πραγμάτων στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.
Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι το Βερολίνο έχει μαλακώσει τον τόνο έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφότου ξεκίνησαν οι επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Τούρκου Προέδρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει ανησυχία των ηγετών στο Βερολίνο για τον κίνδυνο μια οικονομική αστάθεια στην Τουρκία να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, γι’ αυτό και θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση.
Ένα από τα αξιοσημείωτα που καταγράφεται στο εν λόγω δημοσίευμα είναι πως όλα όσα μόλις πρόσφατα καταλόγιζαν στον Ερντογάν, τώρα τα αναφέρουν για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το «Der Spiegel», αυτός που φέρνει κοντά Μέρκελ και Ερντογάν είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Επικαλούμενο πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στη Γερμανίδα καγκελάριο το δημοσίευμα αναφέρει πως η Γερμανία δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δει την τουρκική οικονομία να βυθίζεται ακόμα περισσότερο: «Εάν η Τουρκία παρουσιάσει αστάθεια, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη», ανέφερε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς δεν αποκλείεται μέσα σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη να υπάρξουν επιπτώσεις για την Ευρωζώνη και τη γερμανική οικονομία, επιπτώσεις για τα τρία εκατομμύρια Τούρκους που ζουν σε γερμανικό έδαφος αλλά και για ενδεχόμενο τερματισμό της συμφωνίας με την Άγκυρα που εμποδίζει έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Και δεν αποκλείεται, εάν κριθεί σκόπιμο, η Γερμανία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας την Τουρκία.
Ήδη, καταγράφεται μια σημαντική κινητικότητα Γερμανών αξιωματούχων με προορισμό την Άγκυρα. Ο Χάικο Μάας όταν θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα δεν θα συναντηθεί -απ’ ό,τι φαίνεται- μόνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ και δεν αποκλείεται και με τον ίδιο το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σιόλτζ, κάλεσε στο Βερολίνο τον Τούρκο ομόλογό του, και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Δεν αποκλείεται και επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ στην Τουρκία.

Προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό η γερμανική κυβέρνηση σπεύδει να διαμηνύσει πως η όποια οικονομική ενίσχυση για την Άγκυρα μπορεί να γίνει, όχι όμως διμερώς και χωρίς όρους. Κι επειδή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν μπορεί να στηριχθεί η Τουρκία, δεν αποκλείεται το Βερολίνο να υποδείξει προς τον Αλμπαϊράκ τον δρόμο του ΔΝΤ. Όμως αυτό είναι δύσκολο να το δεχθεί ο Ερντογάν, ο οποίος προτιμά να δει τη χώρα του να οδηγείται σε πτώχευση παρά να εκλιπαρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για στήριξη.

Πληροφορίες από philenews.com και Der Spiegel
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης