Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea Eye ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει ξανά επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, έναν μήνα αφότου ανέστειλε τη συμμετοχή της σε αυτές εξαιτίας της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στις ΜΚΟ να περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης.
«Στο μέλλον, οι επεμβάσεις των δύο πλοίων Sea Eye και Seefuchs θα γίνονται σε μια περίμετρο 70 ως 90 ναυτικών μιλίων ανοικτά των λιβυκών ακτών», διευκρίνισε η οργάνωση σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, «λαμβανομένης υπόψη της μόνιμης απειλής της λιβυκής ακτοφυλακής», προκειμένου «να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων» τους.
Η Sea Eye εξήγησε ότι η απόφασή της ελήφθη έπειτα από μια επιχείρηση διάσωσης στην οποία πήρε μέρος τη 2α Σεπτεμβρίου σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης, κατά τη διάρκεια της οποίας μπόρεσε να σώσει 16 ανθρώπους.
«Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι οι διαβεβαιώσεις της Frontex (σ.σ. της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής) και της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες και άρα άνθρωποι που κινδυνεύουν να πνιγούν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, είναι εσφαλμένες», υπογράμμισε η ΜΚΟ.
Η Sea Eye πρόσθεσε ότι οι επιζήσαντες αφηγήθηκαν πως αναχώρησαν από τη Λιβύη με ένα ξύλινο σκάφος μαζί με άλλο ένα πλεούμενο, ένα φουσκωτό γεμάτο μετανάστες, το οποίο εξαφανίστηκε. Η οργάνωση θεωρεί «ότι πνίγηκαν».
Όπως και οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Σώστε τα Παιδιά και άλλες, η γερμανική Sea Eye είχε ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, επικαλούμενη προβλήματα ασφάλειας.
Η λιβυκή κυβέρνηση πρακτικά απαγόρευσε στα ξένα πλοία να κινούνται σε όλη τη ζώνη έρευνας και διάσωσης στα ανοικτά των ακτών της, υποστηρίζοντας ότι τα πλοία των ΜΚΟ βοηθούν την παράνομη μετανάστευση.
Την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη απόφαση υποδέχθηκε θετικά η Ιταλία, η χώρα που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Βόρεια Αφρική.
Φέτος πάνω από 100.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη με πλεούμενα από τη Λιβύη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ πάνω από 2.300 πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ