Συνεχίζονται και σήμερα οι εκτεταμένες αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στην ελληνική κρίση, στο διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο και κυρίως στην απειλή για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Τα βάρη της προσαρμογής. Οι Έλληνες στενάζουν κάτω από ένα ανισόρροπο πρόγραμμα», κάνει λόγο για τα περιθώρια βελτίωσης των όρων των συμφωνιών, καθώς, όπως επισημαίνεται, «το μνημόνιο προβλέπει ότι, σε περίπτωση ύφεσης πολύ σημαντικότερης από την αναμενόμενη, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί, σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, να προσαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να παρατείνει τις υποχρεώσεις της χώρας πέρα από το 2014, για έναν χρόνο». Διευκρινίζεται, πάντως, ότι με τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση» οι Έλληνες έχουν στο μυαλό τους κάτι διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβάνονται οι πιστωτές της χώρας.
Στη Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Παραμονή της Ελλάδας μόνο με ριζική ανασυγκρότηση» στο οποίο εκτιμάται ότι «δεν είναι σοβαρή στάση το να χρησιμοποιούνται οι αρνητικοί ελληνικοί οικονομικοί δείκτες ως απόδειξη για το ότι το μοντέλο βοήθειας της Ευρωζώνης έχει αποτύχει» καθώς η Ελλάδα «δεν διαθέτει λειτουργούσα δημόσια διοίκηση, πάσχει από γραφειοκρατία, νοοτροπία ατιμωρησίας και φοροδιαφυγή, ενώ της λείπουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα» και επομένως, θα χρειαστεί περισσότερα από 10- 15 χρόνια για να ανασυγκροτηθεί, ένα διάστημα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από απώλεια της εργασίας για πολλούς Έλληνες, οικονομικά προβλήματα και φόβο για το μέλλον.
Στη Die Welt αναφέρεται ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζε 86 δισεκατομμύρια ευρώ» στους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ μπορεί να υπερβεί και τα 100 δισεκατομμύρια. Ο οικονομολόγος της Dekabank, Ούλριχ Κάτερ, δηλώνει στην εφημερίδα, ότι το κόστος από την αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα είναι μικρό, αλλά δεν είναι αλήθεια ούτε και ο ισχυρισμός ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να το αντέξει, ενώ αυτή η εξέλιξη θα έχει και «πειθαρχική» επίδραση στα υπόλοιπα κράτη- μέλη.
Η Handelsblatt, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, κάνει λόγο για έθνος υπό παράλυση, τονίζει ότι «το κράτος δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του, γιατί λείπουν τα χρήματα» και ότι «τα χρήματα στα ταμεία επαρκούν μόνο για δύο μήνες», ενώ σημειώνει ότι εάν σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση υπό κάποιον δικαστικό, δεν θα έχει πολιτική δύναμη και «θα είναι αβέβαιο εάν και από ποιον θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στις συνόδους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην Stuttgarter Nachrichten επισημαίνεται ότι «ο πραγματικός εφιάλτης θα ξεκινήσει για τους Έλληνες τη στιγμή που θα βγουν από την ευρωζώνη» ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα κατευθύνεται εδώ και μήνες προς τον γκρεμό και, τώρα, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από την καταστροφή και τη χρεοκοπία». Ο αρθρογράφος καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική πολιτική τάξη, η οποία, όπως λέει, «κάνει επίδειξη ανικανότητας και απροθυμίας να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτούς τους απειλητικούς για την ύπαρξή της καιρούς».
Στο περιοδικό Focus δημοσιεύεται άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται η άποψη ότι «η Ελλάδα μπορεί πια να βγει από την ευρωζώνη χωρίς να απειλήσει το κοινό νόμισμα» και τονίζεται ότι «μετά τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας υποψιάστηκαν ότι η χώρα αυτή συνεχίζει την πορεία της στην ευρωζώνη ως οδηγός- φάντασμα, ενώ στη Γερμανία, η οποία πρέπει να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος για τις ελληνικές περιπετειούλες, εδραιώνεται η άποψη «Ε, άντε, βγείτε από την Ευρωζώνη!”».
Τέλος, στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επισημαίνεται ότι «ετοιμάζεται η έξοδος, καθώς οι εκλογές βύθισαν τη χώρα εντελώς στο χάος» και υπολογίζεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοιχίσει στη Γερμανία περί τα 76,6 δισεκατομμύρια ευρώ, στο ΔΝΤ 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικά στις χώρες του ευρώ 275,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα βουλγαρικά Μέσα
Με τίτλους όπως «Η Ευρώπη έσπασε τη ζώνη» και «Οι εκλογές στην Ευρώπη πυροδότησαν `κόκκινο κύμα’ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια» ο σημερινός Τύπος της Βουλγαρίας συνεχίζει τις εκτενείς αναφορές του στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και των προεδρικών στη Γαλλία.
Η εφημερίδα «Σταντάρτ», στην οποία ανήκει ο πρώτος τίτλος, σχολιάζει ότι «το σφίξιμο του ζωναριού ως το τέλος έχει ως συνέπεια την εκλογική ήττα των πολιτικών δυνάμεων που προωθούσαν την πολιτική αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επικαλούμενη τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, η εφημερίδα γράφει ότι «η ρότα προς αυστηρές οικονομίες, που επιβάλει η Ευρώπη ως μοναδική σωτηρία από την κρίση, απορρίφθηκε από τους πολίτες των δύο ευρωπαϊκών κρατών στις εκλογικές αναμετρήσεις της περασμένης Κυριακής».
Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα «Κλάσα», αναφερόμενη στην ανταπόκριση των χρηματιστηρίων στα δύο αυτά εκλογικά αποτελέσματα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη (βραχυπρόθεσμη) πτώση των κύριων δεικτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ηπείρου, χθες, πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία.
«Η Ελλάδα σε απόσταση ενός βήματος από τη δραχμή» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος, υπό τον οποίο η εφημερίδα της Σόφιας «Πρέσα» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ, στον οποίο ο επιχειρηματίας Χρήστος Μουρούτης σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι σε αυτή τη φάση ως πιθανότερο φαίνεται ο απαισιόδοξο σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και για επιστροφή στη δραχμή.
Στα εκτενή αφιερώματα των βουλγαρικών μέσων για την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα δίνεται ευρεία δημοσιότητα στο επεισόδιο με την «εκδίωξη», όπως τονίζεται, των Ελλήνων δημοσιογράφων από τις μετεκλογικές δηλώσεις του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής».
Υπό τον τίτλο «Εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ κάλεσαν την Ελλάδα να συνεχίζει την πολιτική των περιορισμών», η οικονομική εφημερίδα «Ντνέβνικ» δημοσιεύει δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλφατάζ, ότι το συμφωνημένο με την Τρόικα πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης «είναι ο μοναδικός ορθός δρόμος για την Ελλάδα», κατά τα λόγια του κ. Αλφατάζ.
Επίσης, κάνει αναφορά στις προειδοποιήσεις πηγής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι «οι πληρωμές για την Ελλάδα θα συγκρατηθούν έως ότου προκύψει ικανοποιητική κατανόηση για την ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων».