Η Γερμανία εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία για περιοχές της Κροατίας καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να περιορίσει έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους ταξιδιώτες να μην μεταβαίνουν στις περιοχές Σίμπενικ-Κνιν και Σπλιτ της Δαλματίας που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, μετά την κήρυξή τους από τη δημόσια υπηρεσία υγείας ως επικίνδυνων περιοχών για μόλυνση από τον κορωνοϊό, καθιστώντας υποχρεωτικά τα τεστ για όσους επιστρέφουν από αυτές.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξάνεται σταθερά από τις αρχές Ιουλίου και έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 αυξήθηκε κατά 1.707 και έφτασε τα 228.621, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 26 Απριλίου.

Τα εισαγόμενα κρούσματα μόλυνσης κορωνοϊού έφτασαν το 39% του συνολικού αριθμού των νέων μολύνσεων στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, από περίπου 30% την περασμένη εβδομάδα.

Η Κροατία είναι πηγή του τρίτου μεγαλύτερου αριθμού μολύνσεων στους ανθρώπους που επιστρέφουν στη Γερμανία, μετά το Κόσοβο και την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση λοιμωδών νόσων. Αυξάνεται η ανησυχία ότι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν κατά την επίσκεψή τους σε μέλη των οικογενειών τους στις χώρες αυτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, δήλωσε πως η απαγόρευση της λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα είναι πιθανόν να παραταθεί και πρόσθεσε: «Λιγότερο από το 1% των τουριστών μολύνθηκαν (στην Κροατία)».

Στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας, του πιο πολυπληθούς κρατιδίου της Γερμανίας που επλήγη σχετικά σκληρά από την πανδημία, δείχνουν πως περισσότερο από το ένα τρίτο όσων επέστρεψαν που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό από την 1η Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου έφτασαν από το Κόσοβο, με την Τουρκία στη δεύτερη θέση με σχεδόν 20%.

Όσοι επέστρεψαν από πιο παραδοσιακές χώρες διακοπών, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, αποτελούν μόλις το 2,5% και το 0,5% των θετικών περιστατικών μόλυνσης κορωνοϊού στο κρατίδιο, αντίστοιχα.

Η Γερμανία κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην περιοχή Βάλτσεα της Ρουμανίας, αλλά απέσυρε μια ταξιδιωτική οδηγία για την Ιαλομίτα, τη Μεχεντίντι και την Τίμις. Ήρε επίσης μια ταξιδιωτική οδηγία για το Λουξεμβούργο.