Τα γεγονότα στο Φέργκιουσον επανέφεραν στη Γερμανία τη συζήτηση περί ρατσισμού και κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία. Όπως φαίνεται, οι προκαταλήψεις έναντι των ξένων επηρεάζουν και στην ευρωπαϊκή χώρα το έργο των αστυνομικών.

Ειδικότερα, σχετική μελέτη δείχνει ότι οι γερμανοί αστυνομικοί συνδέουν συχνά τους εγκληματίες με ρώσους μετανάστες, αναζητούν διαρρήκτες σε κύκλους «ανδρών από το χώρο της ανατολικής Ευρώπης», ενώ αστυνομικές έρευνες που αφορούν στην άδεια παραμονής στη Γερμανία εστιάζουν πολύ συχνά σε άτομα με «σκούρο χρώμα δέρματος». Σε δε νυχτερινά μπλόκα της τροχαίας ελέγχονται συνήθως οδηγοί με «νοτιοευρωπαϊκό λουκ». Οι ίδιοι οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι συχνά αποτέλεσμα της χρονικής πίεσης που υφίστανται να λαμβάνουν τάχιστα αποφάσεις.

Το γεγονός ότι και στις τάξεις της γερμανικής αστυνομίας υπάρχουν έντονες προκαταλήψεις που συχνά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το έργο της, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, καταδεικνύει το παράδειγμα εξάρθρωσης της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU. Επί χρόνια οι τρομοκράτες σκότωναν τουρκικής καταγωγής, ως επί το πλείστον, πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν επιχειρηματίες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γερμανικές αρχές συνέδεαν τις δολοφονίες με ξεκαθάρισμα λογαριασμών της τουρκικής μαφίας, θεωρώντας υπόπτους ακόμη και συγγενείς των θυμάτων.

Ευθύνες στην πολιτική

«Δεν υπάρχει ρατσισμός στη γερμανική αστυνομία», αντιτείνει ο επικεφαλής του Συνδικάτου της Γερμανικής Αστυνομίας Ράινερ Βεντ. Όπως είπε στη Deutsche Welle, τα λάθη που έγιναν στην υπόθεση της εξάρθρωσης της NSU οφείλονται στην ελλιπή επικοινωνία των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας και, κυρίως, στην πολιτική: «Επί δεκαετίες η πολιτική ελίτ σε όλη τη χώρα ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει ακροδεξιά στη Γερμανία και πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Πώς λοιπόν να απευθυνθεί μια υπηρεσία και να πει ‘υπουργέ, τελικά έχουμε όντως πρόβλημα; Όλα αυτά δεν σχετίζονται λοιπόν ούτε με κλισέ ούτε με ρατσιστικές τάσεις στις τάξεις της αστυνομίας».

Εντούτοις, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και οι προκαταλήψεις είναι γεγονός. Στην Αστυνομική Ακαδημία της Κάτω Σαξονίας πραγματοποιήθηκε το 2013 μια εκτενής έρευνα που είχε στόχο να συγκεντρώσει και να καταγράψει τις εμπειρίες των αστυνομικών στο πεδίο των προκαταλήψεων. Στη βάση των αποτελεσμάτων η επικεφαλής της σχετικής έρευνας Άστριντ Γιάκομπσεν, η οποία διδάσκει στην Ακαδημία, παραδέχθηκε ότι στις τάξεις των αστυνομικών θα συναντήσει κανείς όλα εκείνα τα κλισέ και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γενικότερα στη γερμανική κοινωνία. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αστυνομικών στη Γερμανία προέρχεται από τη μεσαία κοινωνική τάξη. Σε αυτή τη πληθυσμιακή ομάδα οι προκαταλήψεις ήταν ανέκαθεν ευρέως διαδεδομένες.

Ένα από τα παραδείγματα που καταγράφηκαν στην έρευνα έδειξε πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας λανθασμένης, λόγω προκαταλήψεων, εκτίμησης μιας κατάστασης. Στη Ρηνανία Παλατινάτο είχε κληθεί η αστυνομία καθώς είχε γίνει διάρρηξη σε μια μονοκατοικία. Λίγο μετά την έλευσή τους οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον τουρκικής καταγωγής πατέρα, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για περίπτωση «ενδοοικογενειακής βίας». Οι αστυνομικοί συνέδεσαν τον Τούρκο άμεσα με τον θύτη της υπόθεσης, και όχι με το θύμα.

Διαβάστε επίσης: Λονδίνο: Διαδήλωση αλληλεγγύης για τα γεγονότα του Φέργκιουσον
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014, 11:52