Δικηγόροι που εκπροσωπούν θύματα επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία ανακοίνωσαν πως κατέθεσαν μηνύσεις στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας σε βάρος Σύρων αξιωματούχων τους οποίους κατηγορούν για τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Η Γερμανία, στην οποία ζουν 600.000 Σύροι, έχει νόμους περί «παγκόσμιας δικαιοδοσίας» που της επιτρέπουν να ασκεί διώξεις σε βάρος προσώπων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται οπουδήποτε στον κόσμο.
Το γεγονός αυτό προσφέρει μια σπάνια νομική οδό για ανάληψη δράσης εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι απόπειρες δυτικών δυνάμεων να ιδρυθεί ένα διεθνές δικαστήριο για τη Συρία έχουν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των πολιτών της.
Εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας (GBA) δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να επιβεβαιώσει ότι κατατέθηκαν οι μηνύσεις.
Οι μηνύσεις βασίζονται στις πιο συνολικές, σύμφωνα με τους δικηγόρους, αποδείξεις που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για χρήση ουσιών, όπως το αέριο σαρίν το 2013 στη Γούτα της Συρίας και τέσσερα χρόνια αργότερα στο Χαν Σεϊχούν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι.
«Οι εισαγγελείς μπορεί τελικά να αποφασίσουν ότι έχουν επαρκή στοιχεία για να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών του καθεστώτος του Άσαντ» δήλωσε ο Στιβ Κόστας, δικηγόρος της Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης του Open Society Foundation, ενός από τους τρεις οργανισμούς που βρίσκονται πίσω από τις μηνύσεις.
«Αυτό είναι ένα μείζον βήμα στη μακροπρόθεσμη διαδικασία για να εξασφαλιστεί ότι θα διεξαχθούν δίκες σε βάρος Σύρων αξιωματούχων» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ