Προς αναβολή, λόγω διαφωνιών, οδεύει η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα διάσκεψη υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για τη συνέχεια των μέτρων περιορισμού της πανδημίας μετά τη 18η Απριλίου, οπότε εκπνέει τυπικά η ισχύς του τρέχοντος lockdown.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Business Insider, ο οποίος επικαλείται στέλεχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια «διαφωνούν πλήρως σχετικά με το τι θα έπρεπε τελικά να αποφασιστεί στη συγκεκριμένη διάσκεψη».
Όπως επισημαίνεται, τα σημαντικότερα εμπόδια προέρχονται από τις χριστιανοδημοκρατικές (CDU) κρατιδιακές κυβερνήσεις, όπως αυτές του Ζάαρλαντ, του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Σαξονίας-Άνχαλτ, οι οποίες αντιτίθενται σε καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα και επιμένουν στις δικές τους στρατηγικές «σταδιακής και ελεγχόμενης» χαλάρωσης των μέτρων. Την ίδια ώρα σοσιαλδημοκράτες (SPD) πρωθυπουργοί εκτιμούν ότι η απόφαση για αυστηρό lockdown είναι περιττή, καθώς πολλά κρατίδια, όπως του Βερολίνου, έχουν ήδη προχωρήσει σε επιβολή μέτρων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συναινέσουν σε προτάσεις για αυστηροποίηση των περιορισμών.
Από την άλλη πλευρά η καγκελαρία, σύμφωνα με τον ιστότοπο, θέλει να επιδιώξει την αλλαγή της νομοθεσίας περί προστασίας από λοιμώδη νοσήματα ώστε μελλοντικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι σε θέση να επιβάλει ενιαίους και ομοιόμορφους κανόνες με νομοθετικό διάταγμα. Σήμερα αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων. Ωστόσο, για να αλλάξει αυτό, απαιτείται η έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (της Άνω και της Κάτω Βουλής), όπου η πλειοψηφία θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια επιλογή θα ήταν η Bundestag να ψηφίσει τις επόμενες εβδομάδες νόμο με τον οποίο θα εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποφασίζει για εθνικής εμβέλειας μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα μπορούσε το ίδιο να ψηφίσει «συγκεκριμένους κανόνες για τα κρατίδια». Η πρώτη επιλογή, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε, προϋποθέτει τη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, αλλά η δεύτερη όχι. Αν πάντως το θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, «η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα», τόνισε μιλώντας χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Πηγή: ΑΜΠΕ