O Τζεμπ Μπους τάχθηκε σήμερα υπέρ της αποκατάστασης στενότερων δεσμών στα πεδία του εμπορίου και της ασφάλειας με την Ευρώπη, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό μιας πενθήμερης περιοδείας του σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου με την οποία στοχεύει να δώσει τα διαπιστευτήριά του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής προτού ανακοινώσει και τυπικά την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.
Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Μπους, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης την Πολωνία και την Εσθονία, πραγματοποιείται λίγο πριν από την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει στο Μαϊάμι την επόμενη Δευτέρα.
Δύο χιλιάδες πολιτικοί και επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε ένα οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελας Μέρκελ, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υποδέχθηκαν θερμά τον Τζεμπ Μπους, μια υποδοχή ωστόσο που δε μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που είχαν επιφυλάξει οι Γερμανοί στον γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα το 2008, όταν εκφώνησε μια ομιλία στο πάρκο Τίεργκαρτεν επευφημούμενος από 200.000 ανθρώπους.
Η Άγγελα Μέρκελ προσήλθε στο συνέδριο λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του Μπους και του έσφιξε το χέρι, ενώ το κοινό τους χειροκροτούσε.
“Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ένα κοινό συμφέρον και αυτό είναι να επικρατεί σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο” τόνισε ο Μπους στην ομιλία του.
“Αυτός είναι ένας λόγος που χρειαζόμαστε ένα σοβαρό σχέδιο με στόχο να ολοκληρώσουμε τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)” επισήμανε αναφερόμενος στην ακόμη υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος σε ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας, ο Τζεμπ Μπους υπογράμμισε τη σημασία του ΝΑΤΟ, 70 χρόνια αφού οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη άρχισαν να οικοδομούν τη μεταπολεμική συμμαχία.
“Η συμμαχία μας, η αλληλεγγύη μας και οι ενέργειές μας είναι απαραίτητες εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου”.
Ο Τζεμπ Μπους επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από τον αδελφό του Τζορτζ Ο. Μπους, που αναδείχθηκε στον λιγότερο δημοφιλή πρόεδρο των ΗΠΑ στη Γερμανία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω ιδίως της απόφασής του τα αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003.