Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), μηνύει την κάτω Βουλή της χώρας προκειμένου να ανακτήσει προνόμια τα οποία του αφαιρέθηκαν τον Μάιο, δήλωσε την Παρασκευή δικηγόρος του στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο 78χρονος πολιτικός απαιτεί να του διατεθεί εκ νέου το γραφείο που είχε στην Μπούντεσταγκ στην προσφυγή του στο διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου, εξήγησε ο δικηγόρος του Μίχαελ Νάγκελ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Ανόβερο.
Η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής κάτω Βουλής αποφάνθηκε τον Μάιο ότι ο κ. Σρέντερ, που εδώ και χρόνια επικρίνεται για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, δεν πρέπει να διαθέτει πλέον γραφείο στην έδρα της εθνικής αντιπροσωπείας, κρίνοντας πάντως πως η σύνταξή του θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να έχει αστυνομικούς ως σωματοφύλακες.
Η ομάδα των δικηγόρων του πρώην καγκελάριου όμως επιχειρηματολογεί ότι η απόφαση της επιτροπής της Μπούντεσταγκ να του αφαιρεθεί και να κλείσει το γραφείο του στο κτήριο ήταν παράνομη, σύμφωνα με τοποθέτησή της που περιήλθε στην κατοχή του dpa.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ για χρόνια, ακόμη περισσότερο φέτος, δέχεται σφοδρές επικρίσεις διότι κατείχε για χρόνια κορυφαίες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας, συνεχίζει να έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει προσωπικό του φίλο, και απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις μεγάλες πιέσεις που του ασκήθηκαν. Τον Μάιο εντέλει ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη θέση που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft και απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση στο ΔΣ της Gazprom.
Την Πέμπτη, ο νυν ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο επίσης σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, προτίμησε την αμφισημία όταν ερωτήθηκε εάν ο προκάτοχός του μπορεί να παίξει πραγματικά ρόλο μεσολαβητή. Είπε πως θα ήταν «αξιέπαινο» αν ο κ. Σρέντερ έπειθε τη Μόσχα να παραλάβει την επισκευασμένη τουρμπίνα που οι ρωσικές αρχές λένε ότι είναι ο λόγος που έχει μειωθεί η ροή φυσικού αερίου προς τη γερμανική αγορά μέσω του αγωγού Nord Stream 1.