Μια αμερικανική αεροπορική βάση σε ένα απομονωμένο μέρος της Γερμανίας αποτελεί προσωρινό σπίτι για παιδιά από το Αφγανιστάν που χωρίστηκαν από τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και αξιωματούχοι προσπαθούν να τα επανενώσουν με τις οικογένειές τους.
Τα περίπου 20 παιδιά που διαμένουν σε θερμαινόμενες σκηνές στην αεροπορική βάση Ραμστάιν κοντά στη δυτική πόλη Κάιζερσλάουτερν έχουν την ίδια τύχη με πολλές εκατοντάδες άλλους ανηλίκους που έμειναν ασυνόδευτοι ύστερα από την αερομεταφορά τους.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, η UNICEF, είπε ότι έχει καταγράψει περίπου 300 χωρισμένα από τους γονείς τους και ασυνόδευτα παιδιά που σχετίζονται με τις πάνω από 120.000 εκκενώσεις από το Αφγανιστάν, με κάποια εξ αυτών να καταλήγουν σε χώρες όπως η Γερμανία και το Κατάρ.
«Κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λυθούν πολύ γρήγορα, εάν για παράδειγμα οι γονείς μπήκαν σε διαφορετικό αεροπλάνο ή είναι ήδη στο Ραμστάιν ή στις ΗΠΑ», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία βοηθούν πολύ τα κινητά τηλέφωνα.
«Πολλοί είναι σε επαφή με κάποιους συγγενείς. Εάν έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο, μπορούν να μας πουν εντός 5 λεπτών πού βρίσκονται οι γονείς τους. Είναι υπέροχο».
Το Ραμστάιν είναι η πύλη εισόδου του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη και τμήμα της μεγαλύτερης αμερικανικής κοινότητας στο εξωτερικό, με περίπου 50.000 στρατιωτικούς, εργαζόμενους πολίτες και τις οικογένειές τους να ζουν στην περιοχή.
Στη βάση, Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί της UNICEF προσφέρουν τη στήριξή τους σε παιδιά από το Αφγανιστάν, που έχουν βρει καταφύγιο εκεί έως ότου να μπορέσουν να επανενωθούν με τους δικούς τους ή να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες στις ΗΠΑ. Υπάρχουν παιδότοποι και παιχνίδια, καθώς και ειδικοί σε θέματα παιδιών που μπορούν να βοηθήσουν με ζητήματα ψυχικής υγείας, εάν χρειαστεί.
«Ο χωρισμός από την οικογένεια είναι ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα που μπορούν να συμβούν σε ένα παιδί», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Πολλά από τα παιδιά είναι πολύ φοβισμένα, έχοντας ξεκινήσει ένα νέο αναπάντεχο ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου. Πολλά από αυτά δεν έχουν ξαναμπεί σε αεροπλάνο. Προσπαθούμε να τα κάνουμε να νιώσουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και άνετα».
Το προσωπικό στο Ραμστάιν προσπαθεί να μην ζητά λεπτομέρειες για το τι βίωσαν τα παιδιά στο Αφγανιστάν και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης.
«Κάποια δίνουν πληροφορίες από μόνα τους και θέλουν να μιλήσουν. Αλλά αυτό είναι ένα μεταβατικό σημείο, προσέχουμε να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλό να τα ρωτάμε ξανά και ξανά».
Περίπου 140 πτήσεις που μετέφεραν περίπου 34.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν έχουν φθάσει στο Ραμστάιν από τότε που ξεκίνησε η μεγαλύτερη αερογέφυρα στην αμερικανική ιστορία στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, καθιστώντας τη βάση το μεγαλύτερο σημείο αφίξεων στην Ευρώπη.
Περίπου 12.000 άνθρωποι ζουν ακόμα σε σκηνές στη βάση και σε άλλους κοντινούς αμερικανικούς στρατώνες. Οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ και άλλες ασφαλείς τοποθεσίες.
Κατά μέσο όρο, στο Ραμστάιν φιλοξενούνται περίπου 20 ασυνόδευτα ανήλικα, αν και οι αριθμοί αλλάζουν καθώς παιδιά επανενώνονται με τις οικογένειές τους και φθάνουν και άλλες πτήσεις. «Η συντριπτική πλειονότητα είναι κορίτσια και τα υπόλοιπα αγόρια στην εφηβεία», είπε ο αξιωματούχος.