Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του lockdown όχι μόνο στην περίπτωση που η συχνότητα των κρουσμάτων είναι 35 την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους, αλλά και όταν το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες.
«Είναι λάθος να αναγάγουμε αυτήν την πανδημία ή τη δυναμική της μόλυνσης σε έναν μόνο αριθμό», δήλωσε ο Σπαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit».
«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ του αριθμού των 35 κρουσμάτων ως σημείου αναφοράς σε εθνικό επίπεδο για τα επικείμενα σχέδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και πρόσθετες μεταβλητές. Θα επιθυμούσα μια πιο δυναμική προσέγγιση. Αυτό μπορεί να σημαίνει χαλάρωση σε τοπικό επίπεδο, αλλά και αυστηροποίηση των μέτρων αν χρειαστεί και πάλι», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Στην περίπτωση της συχνότητας των κρουσμάτων, για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάζεται ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο εάν μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων ή αυξάνεται. Επίσης, εάν μπορούν οι αριθμοί να αποδοθούν σε μια συγκεκριμένα προσδιορισμένη εκδήλωση της μόλυνσης, την οποία μπορούμε να οριοθετήσουμε και να καταπολεμήσουμε με σαφήνεια ή πρόκειται για μια συγκεχυμένη διαδικασία μόλυνσης στην οποία οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πλέον πού μολύνθηκαν. Θα πρέπει επίσης να εξετάζουμε εάν πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους ή περισσότερο για νεότερους οι οποίοι έχουν μολυνθεί. Το φθινόπωρο ήταν σημαντικό να δράσουμε σε εθνικό επίπεδο λόγω του μεγάλου αριθμού λοιμώξεων», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.
Ο Σπαν υπερασπίστηκε επίσης τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Άρμιν Λάσετ στην κριτική που του ασκείται ότι θέλει να ξεχωρίσει ως υπέρμαχος της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων: «Από την αρχή της πανδημίας, έχω εκλάβει τον Άρμιν Λάσετ ως κάποιον ο οποίος θεωρεί σημαντικό να δούμε ολόκληρη την εικόνα. Σε αυτό συμπίπτουμε. Η προστασία της υγείας και η προστασία από τις λοιμώξεις έχει προτεραιότητα, αλλά όχι απόλυτη. Η απομόνωση έχει συνέπειες για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και το lockdown επηρεάζει την οικονομία», είπε.
Όταν του ετέθη το θέμα της αυστηρότερης τακτικής την οποία ακολουθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, είπε: «Η πανδημία αυτή δεν αφορά απόλυτες αλήθειες ή αυτοματισμούς, αλλά δύσκολες σταθμίσεις της κατάστασης».