Οι επιθέσεις εναντίων αιτούντων άσυλο παρουσιάζουν αυξητική τάση στη Γερμανία. Κάποιες φορές συγκεντρώνονται μόλις είκοσι άτομα, άλλοτε πάλι είναι εκατοντάδες και φωνάζουν προσβλητικά συνθήματα κατά των ξένων.

O Άλι Μοράντι δεν είναι ένας άνθρωπος που φοβάται, όμως πολλές φορές η ζωή του βρέθηκε σε κίνδυνο. Είναι εκπρόσωπος του συμβουλίου προσφύγων της Σαξονίας. Ήρθε στη Γερμανία το 1995 ως πρόσφυγας από το Ιράν. Στην πατρίδα του ήταν πιλότος ελικοπτέρων. Πέρυσι το φθινόπωρο ο Άλι Μοράντι φοβήθηκε πραγματικά, όχι για τον εαυτό του αλλά για πιθανές επιθέσεις εναντίον προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνταν σε έναν πρώην στρατόπεδο του γερμανικού στρατού στο Σνέμπεργκ. Ένας πολιτικός του ακροδεξιού κόμματος NPD καλούσε μέσω facebook την πόλη των 15.000 κατοίκων να «αμυνθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διαδήλωση δεν έπαιρναν μέρος μόνο οπαδοί του NPD αλλά και άλλοι πολίτες, οι οποίοι δεν ήταν ακροδεξιοί αλλά ήθελαν να διαδηλώσουν κατά του ασύλου. Το ακροδεξιό κόμμα στη Σαξονία εκπροσωπείται στην τοπική βουλή εδώ και δέκα χρόνια. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle ο Άλι Μοράντι μαζί με φίλους του έσπευσαν στο στρατόπεδο για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες κι εκείνο το βράδυ έμειναν μέχρι τις δύο τη νύχτα. Φοβήθηκαν μήπως γίνουν παρόμοια επεισόδια με αυτά που είχαν γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Χογερσβέρντα. Τότε υπήρξαν πάνω από 30 τραυματίες.

Ο Άλι Μοράντι θυμάται: «Μια γυναίκα από τη Λιβύη απειλούσαν να την χτυπήσουν με αυτοκίνητο. Φοβόταν για τη ζωή της. Τα δυο της παιδιά δέχονταν κι αυτά απειλές κάθε μέρα στο σχολείο. Η οικογένεια έμενε σε μένα στο Κέμνιτζ και μου έλεγαν ότι δεν ήθελαν ποτέ πια να ξαναπάνε στη Χογερσβέρντα. Μιλήσαμε με την κοινωνική υπηρεσία, ώστε να καταφέρει η οικογένεια να πάρει ένα σπίτι».

Η ξενοφοβία κερδίζει ποσοστά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια τα κατάφερε τελικά και πήρε το σπίτι στο Κέμνιτζ. Το κρατίδιο της Σαξονίας μαζί με αυτά του Βερολίνου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ανήκει σε αυτές τις περιοχές της Γερμανίας όπου το πρώτο εξάμηνο του 2014 σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον προσφύγων.

Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα NPD, καθώς η ξενοφοβία είναι και το μοναδικό θέμα με το οποίο μπορεί να κερδίσει κάποια ποσοστά. Φόβος και αβεβαιότητα είναι η συνταγή της δικής τους επιτυχίας.

«Σε μια ημερίδα στο τοπικό κοινοβούλιο πέρυσι ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε επί λέξει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις μια κοινότητα να κατασκευαστεί στην περιοχή ένας χώρος καύσης απορριμμάτων παρά ένας καταυλισμός προσφύγων» λέει η Μπίργκιτ Νάουγιοκς, επικεφαλής του συμβουλίου προσφύγων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 1.000 καταυλισμοί προσφύγων και ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον αυτών των καταυλισμών έχει αυξηθεί σημαντικά δηλώνει η Μπίργκιτ Νάουγιοκς.

Αναφέρει ως παράδειγμα επιθέσεις που έγιναν εναντίον του συμβουλίου των προσφύγων στο Μπόχουμ. Εκεί συγκεντρώθηκαν περίπου τριάντα άτομα και φώναζαν «έξω οι ξένοι» κι ένιωθε κανείς στον αέρα πραγματικό μίσος. Η Μπίργκιτ Νάουγιοκς διαπιστώνει πάντως πως η προπαγάνδα όντως φέρνει αποτελέσματα και αυτό καταγράφεται εμφανώς στις τελευταίες εκλογές σε πολλούς δήμους και κοινότητες της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης