«Ένας στους πέντε Γερμανούς ( ποσοστό 19%) έχει ρίζες από ξένη χώρα, ή όπως λένε χαρακτηριστικά οι Γερμανοί απογραφείς «έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο». Αυτοί οι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι», αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα», «ορίζονται ως όλοι οι Γερμανοί που έχουν μεταναστεύσει μετά το 1955 σε ό,τι καλείται σήμερα έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ή που τουλάχιστον ο ένας γονέας τους μετανάστευσε μετά το 1955», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στατιστικής (Destatis).

Συγκρίνοντας τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια, η απογραφή έδειξε ότι οι μεγαλύτερες μερίδες του πληθυσμού με ξένες ρίζες βρίσκονται στο Αμβούργο (27,5%) και στο Βερολίνο (23,9%) ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των πέντε επονομαζόμενων «νέων ομοσπονδιακών κρατών» (που παλαιότερα συνέθεταν την κομουνιστική Ανατολική Γερμανία ), ήταν κάτω του 5%.

Όπως διαπιστώθηκε, η Γερμανία έκανε λάθος υποθέσεις για δεκαετίες -τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των κατοίκων της χώρας, των αλλοδαπών και των σπιτιών. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της απογραφής, η οποία διενεργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 9 Μαΐου του 2011.

Στην μεν πρώην Δυτική Γερμανία η τελευταία απογραφή είχε γίνει το 1987, στην δε πρώην Ανατολική Γερμανία το 1981. Ενώ ο συνολικός πληθυσμός της σημερινής Ομοσπονδιακής Γερμανίας υπολογιζόταν παλαιότερα στα 81,7 εκατομμύρια, η απογραφή παρουσιάζει μείωση των στοιχείων στα 80,2 εκατομμύρια, μια διαφορά 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, ή αλλιώς ποσοστό 1,8% του πληθυσμού. Η μερίδα του λέοντος στη διαφορά αυτή προέρχεται από τη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών που ζουν στη Γερμανία: υπολογίζονται σε 6,2 ( από 7,3 ) εκατομμύρια, μείωση της τάξεως του 14,9%.

Ο αριθμός των κατοικιών υπολογίστηκε σε 41,3 εκατομμύρια. Το 52% των Γερμανών ζει στο ενοίκιο, ενώ ένα στα 20 σπίτια ( ποσοστό 4,5%) είναι ξενοίκιαστο.

Η απογραφή έδειξε ακόμη ότι 680.000 σπίτια (ποσοστό 1,7%) δεν έχουν τουαλέτα ή εγκαταστάσεις μπάνιου (ντουζ ή μπάνιο), και ότι περίπου 200.000 σπίτια δεν διαθέτουν κεντρική θέρμανση.

Επίσης καταγράφηκαν περίπου 34.000 ζευγάρια του ίδιου φύλου που συμβιώνουν μόνιμα, εκ των οποίων το 60% ήταν ζευγάρια ανδρών. Περίπου 5.700 παιδιά ζουν σε τέτοιες οικογένειες, αλλά τα περισσότερα από αυτά (86%) ζουν σε ζευγάρια γυναικών».

Πηγή: athensvoice