Την αιτία που προκαλεί τις θρομβώσεις στους ανθρώπους που κάνουν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Γερμανία, οι οποίοι εκτιμούν ότι με μία «μικροδιόρθωση» μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο καθηγητής Ρολφ Μάρσαλεκ του Ινστιτούτου Γκέτε στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι η μελέτη του έδειξε πως το πρόβλημα βρίσκεται στους φορείς αδενοϊού, που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταδώσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού μέσα στο σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένα κύτταρα της πρωτεΐνης των εμβολίων, επισήμανε ο Μάρσαλεκ, είτε συγκολλούνται είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές. Αυτές δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση και κατ’ επέκταση οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους. Το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον τροποποιηθεί η αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτραπεί τη διάσπασή της, εξήγησε ο Μάρσαλεκ.

Η πρωτεΐνη-ακίδα στο εμβόλιο της J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής από όσο στο AstraZeneca, με αποτέλεσμα η παρενέργεια να είναι λιγότερο συχνή. Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της J&J ανέφεραν θρόμβωση. «Η J&J προσπαθεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο εμβόλιο της τώρα» ανακοίνωσε η εταιρεία και πρόσθεσε: «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να μεταλλάξουμε αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».
Ο Μάρσαλεκ γνωστοποίησε ότι δεν έχει συζητήσει με την AstraZeneca. «Ποτέ δεν επικοινώνησαν με εμάς, άρα δεν έχουμε μιλήσει μαζί τους, αλλά, αν το πράξουν, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να βελτιώσουν το εμβόλιό τους» είπε.  Η εταιρεία δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη. Ο Μάρσαλεκ επισήμανε ότι έχει παρουσιάσει τα ευρήματά τους στις αρμόδιες γερμανικές αρχές. «Τα ευρήματά τους εξέπληξαν, γιατί κανείς δεν σκεφτόταν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης