Ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», η οποία σημειώθηκε περί τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), διευκρινίζοντας πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για μια πυρηνική δοκιμή.
«Πιθανή έκρηξη κοντά σε έναν χώρο όπου η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές στο παρελθόν», ανέφερε το USGS, σημειώνοντας ότι η έκρηξη αυτή έγινε στην επιφάνεια και όχι υπογείως, σε κάποιο βάθος.
«Εάν πρόκειται πράγματι για μια έκρηξη, (το USGS) δεν μπορεί να εξακριβώσει τι τύπου έκρηξη μπορεί να είναι, εάν ήταν πυρηνική ή άλλου (είδους)», εξήγησε.
Παράλληλα, το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.
Το CENC ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 08:30 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) και ήταν επιφανειακή.
Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.
Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων – κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον. Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.
Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ