Για αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία κάνει λόγο ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, καλεί τους γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την ανατολική και νότια Ουκρανία.

Στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ταξιδιωτική οδηγία, χαρακτηρίζει την κατάσταση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας «ιδιαίτερα τεταμένη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδική αναφορά γίνεται και στους δημοσιογράφους:

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να κρατηθούν ή να συλληφθούν από δυνάμεις των αυτονομιστών». Δεδομένης της εκεί κατάστασης, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η παροχή προξενικής προστασίας, όπως αναφέρει το υπουργείο.

Σταϊνμάγερ: Κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε ταυτόχρονες δηλώσεις του, κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σε συνεντεύξεις του Σταϊνμάγερ που δημοσιεύονται σήμερα στην ισπανική El Pais, τη γαλλική Le Monde, την ιταλική La Repubblica και την πολωνική Gazeta Wyborcza, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Οι αιματηρές εικόνες από την Οδησσό, μας έδειξαν ότι απέχουμε ελάχιστα βήματα από μια στρατιωτική σύγκρουση», λέει.

Ο ίδιος προτείνει η διεξαγωγή μιας δεύτερης διάσκεψης για την Ουκρανία αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου στη χώρα. Χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της πρώτης Διάσκεψης της Γενεύης «ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, που όμως, πέρα από κάθε αμφιβολία, δεν είναι επαρκές», καθώς δεν συμπεριελάμβανε «βήματα υλοποίησης», όπως είπε σε άλλη συνέντευξή του προς το «ZDF».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωματικός πυρετός

Παρών στη Βιέννη κι ο ρώσος υπ. Εξ. Σεργκέι ΛαβρόφΟι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο Τετάρτη ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, ελβετός πρόεδρος Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, για συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το θέμα μονοπωλεί και τη σημερινή ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βιέννη, με τη συμμετοχή 30 υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων ο ρώσος υπ. Εξ. Σεργκέι Λαβρόφ και ο ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσα.

Ο γερμανικός Τύπος

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά και την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σχολιάζει η Frankfurter Rundschau: «Με την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ η Μόσχα πέτυχε μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Αφενός ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να παρουσιάζεται ως απελευθερωτής ομήρων και άγγελος ειρήνης. Αφετέρου οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία εντείνονται και πάλι – και το δε χάος εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα της Μόσχας».

Η Frankurter Allgemeine Zeitung: «Δυο μήνες μετά την απαρχή της κρίσης φτάσαμε πλέον στο σημείο όπου η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχτεί -εάν δεν θέλει να απολέσει το κύρος της στους συμμάχους- ότι δεν μπορεί να χτίσει γέφυρες με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Μπορεί το Βερολίνο να εξαίρει την απελευθέρωση των παρατηρητών ως μήνυμα αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Μόσχας. Η δράση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία όμως, με απώτερο στόχο να αποτραπούν οι προεδρικές εκλογές στο τέλος του μήνα, συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο στόχος του Πούτιν γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος: επέκταση μέσω της κατάκτησης εδαφών, και αυτό είτε μέσω μιας ομοσπονδιοποίησης ή της διάσπασης της ανατολικής Ουκρανίας, είτε με τη βία, με επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών ή με έξωθεν ενέργειες».

Σειρά της Δύσης…

Η Neue Osnabrücker Zeitung: «Η στρατιωτική περιπέτεια (σσ. αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ) είναι ενδεικτική του στρατηγικού λάθους της Δύσης. Διότι ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν τυφλά τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, παρότι προέρχεται από ένα αιματηρό πραξικόπημα, παρότι έχει ακροδεξιούς υπουργούς και παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τους στρατιώτες της εναντίον των πολιτών. Εάν η Δύση σταματούσε με το παραμύθι του απελευθερωτικού αγώνα, θα έκανε ήδη αρκετά για την ειρήνη».

Η Neue Ruhr-Zeitung: «Είναι καλό το ότι η γερμανική πλευρά ανέδειξε τόσο αποφασιστικά τον θετικό ρόλο της Μόσχας στην απελευθέρωση των ομήρων. Ήταν σαφές ότι η Μόσχα έχει επιρροή στους αυτονομιστές, τώρα όμως είναι προφανές. Η Ρωσία είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση. Είναι όμως τώρα και η σειρά της Δύσης να ασκήσει την επιρροή της στους συμμάχους στο Κίεβο. Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιτρέπει να της υπαγορεύεται η πολιτική της από τις ακραίες αντιρωσικές δυνάμεις. Η εθνοφρουρά θα πρέπει να αφοπλιστεί, αντί να χρησιμοποιείται στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Η ‘αντιτρομοκρατική επιχείρηση’ δεν πρέπει να διευρυνθεί, αλλά να περιοριστεί ενώ η δε κατάπαυση του πυρός είναι προϋπόθεση για να μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση σε λογικά πλαίσια».

Πηγή: dpa, afpd, Deutsche Welle

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης