Λιγότερο από δύο ημέρες απομένουν πριν από την έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Συρία στην Ελβετία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απέκλεισε απ’π αυτή το Ιράν, μία μόλις ημέρα αφότου ο ίδιος το είχε προσκαλέσει, σε μια θεαματική στροφή η οποία φαίνεται πως διασώζει προσωρινά την «Γενεύη 2».

Η συριακή αντιπολίτευση είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει την διάσκεψη αν ήταν παρόν το Ιράν, σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης αμέσως «επιβεβαίωσε τημ συμμετοχή του στη “Γενεύη 2”, που έχει στόχο μια πολιτική μετάβαση στη Συρία».

Αντιθέτως, μία από τις κύριες συνιστώσες της αντιπολίτευσης αυτής, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον Συνασπισμό για να διαμαρτυρηθεί για την συμμετοχή του στη “Γενεύη”.

Ο Μπαν Κι Μουν «αποφάσισε η μονοήμερη σύνοδος στο Μοντρέ (Ελβετία) να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

Η διάσκεψη “Γενεύη 2” πρόκειται να αρχίσει αύριο με μια υπουργική σύνοδο στο Μοντρέ υπό την προεδρία του Μπαν Κι Μουν, στην οποία είναι προσκεκλημένες περίπου 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες δυνάμεις και οι άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία.

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πρόκειται στη συνέχεια να διαπραγματευθούν από την Παρασκευή στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λάχνταρ Μπραχίμι.

Ο Μάρτιν Νεζίρκι δικαιολόγησε την απόφαση του Μπαν Κι Μουν επικαλούμενος την άρνηση του Ιράν να υποστηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, όπως το προβλέπει το «ανακοινωθέν της Γενεύης» που υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις.

Παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον γ.γ του ΟΗΕ από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, εξήγησε, η Τεχεράνη αρνήθηκε να επικυρώσει το ανακοινωθέν, την στιγμή που αυτό αποτελεί «την βάση των συζητήσεων και τον στόχο» της “Γενεύης 2”.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν είχε ανακοινώσει χθες πως «το Ιράν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει χθες το βράδυ αεροπορικώς για την Ελβετία «απογοητεύθηκε βαθιά από τις δημόσιες δηλώσεις του Ιράν».

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, που επιθυμούν την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, είχαν καταστήσει και οι τρεις την υποστήριξη του Ιράν σε μια δημοκρατική μετάβαση απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία της χώρας αυτής στο Μοντρέ.

Έπειτα από αυτή την κρίση, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, ζήτησε χθες το βράδυ «απ’ όλα τα μέρη να επικεντρωθούν πλέον στο στόχο που πρέπει να επιτευχθεί: να μπει τέλος στα βάσανα του συριακού λαού και να αρχίσει επιτέλους μια πολιτική μετάβαση».

Πηγή: ΑΠΕ