Ημέρα προεδρικών εκλογών η σημερινή για την Γκάνα, με τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία να έχει χαρακτηριστεί από τους διεθνούς αναλυτές ως ένα πολύ σημαντικό τεστ για τη φήμη μιας χώρας που θεωρείται θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης.
Οι περίπου 14.000.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τους 275 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, οι οποίοι και θα αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.
Οι προσδοκίες της Αντιπολίτευσης μετά τον απροσδόκητο θάνατο του John Atta Mills (Ιούλιος 2012) είναι μεγάλες, με τους υποψηφίους της να δίνουν αφειδώς υποσχέσεις για καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου που εντοπίστηκαν πρόσφατα εντός της ΑΟΖ, με απώτερο στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Εκτιμάται πως ο απλός πολίτης στην Γκάνα ζει με λιγότερο από 4 δολάρια την ημέρα. Η αφρικανική χώρα αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 8% το 2013, αποτελώντας πόλο έλξης για ξένα τραπεζικά σχήματα και επενδυτικούς ομίλους, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
(Από αριστερά προς τα δεξιά: Nana Akufo-Addo και John Dramani Mahama)
Ο μεταβατικός πρόεδρος John Dramani Mahama καλείται να θέσει εκτός μάχης τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, Nana Akufo-Addo του Νέου Πατριωτικού Κόμματος (NPP) καθώς και έξι ακόμα προεδρικούς υποψηφίους. Ενδεικτικό της αυξανόμενης δυναμικής της αφρικανικής χώρας στο εξωτερικό αποτελεί το γεγονός πως ο ίδιος ο Barack Obama την αποκάλεσε «Μοντέλο της Δημοκρατίας στην Αφρική».
Ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές φοβούνται την εμφάνιση σκηνών, αντίστοιχων με εκείνων που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2010 στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού. Ο τότε πρόεδρος Laurent Gbagbo αρνήθηκε να αποδεχτεί την ήττα του από τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Alassane Ouattara, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας βίαιος κύκλος συγκρούσεων που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους. Η Γκάνα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει με ειρηνικό τρόπο πέντε διαδοχικές αλλαγές κυβέρνησης από το 1981 όταν και σημειώθηκε το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα. Η μακροχρόνια ειρήνη σε συνδυασμό με τον πλούσιο ορυκτό της πλούτο την έχουν μετατρέψει σε… φιλέτο για τους ξένους επενδυτές.
Δείτε το video…
Η μυρωδιά και η… πραγματικότητα του πετρελαίου
Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι φετινές εκλογές διεξάγονται μέσα σ’ ένα ελπιδοφόρο κλίμα για μεγαλύτερη ευημερία, χωρίς ωστόσο να απουσιάζει η δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων για τις υψηλές τιμές των προϊόντων.
Οι προεδρικές εκλογές του 2008 έγιναν μέσα στο… άρωμα του πετρελαίου. Τώρα εν έτει 2012 το θέμα είναι… το πετρέλαιο ως γεγονός. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί στα 120.000 βαρέλια την ημέρα μέσα στο 2013, καθώς νέα κοιτάσματα του «μαύρου» χρυσού έχουν εντοπιστεί. Ο Akufo – Addo υπόσχεται μεταξύ άλλων αύξηση των δαπανών στην Εκπαίδευση.
«Καλούμε για μια αλλαγή τώρα. Μια αλλαγή που θα φέρει στην Γκάνα τον οικονομικό μετασχηματισμό», εξήγησε στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του ομιλίας την Τετάρτη, εν μέσω αποθέωσης.
Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρόεδρος Dramani Manama εκφράζει την αισιοδοξία του πως ο λαός δεν θα γυρίσει την πλάτη στο κυβερνών κόμμα, παρόλο που ο εντοπισμός πετρελαίου δεν δημιούργησε τον ανάλογο αριθμό νέων θέσεων εργασίας για τους πολίτες της Γκάνας.
Διαβάστε επίσης:
Γκάνα: Οργή λαού για τις αυξήσεις σε υπουργούς και πρόεδρο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012, 02:53
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας