Η νίκη, αν και χωρίς αυτοδυναμία, του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» βάζει τα στελέχη του αριστερού συνασπισμού στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο πιο αναγνωρίσιμος και σίγουρα ο πιο θορυβώδης εξ αυτών, καλεί από χθες το βράδυ τον Εμανουέλ Μακρόν να μην σκεφτεί να διαπραγματευτεί αλλά να δώσει στον συνασπισμό την εντολή να κυβερνήσει τη Γαλλία.
Η σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές της 9ης Μαΐου και η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν με προκήρυξη πρόωρων εκλογών ξύπνησε τα αντανακλαστικά της κινηματικής Αριστεράς που χωρίς χρονοτριβή κινητοποίησε όλες τις πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγενικές δυνάμεις. Παρέταξαν έτσι ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μαρίν Λε Πεν που έμοιαζε να έχει καβαλήσει το κύμα και να προελαύνει προς την εξουσία. Ο α’ γύρος (30/06) έδειξε τη δυναμική τους, αλλά η στρατηγική των αποσύρσεων για τη δημιουργία του “δημοκρατικού μετώπου” τους απογείωσε.
Το ζήτημα όμως είναι ότι ενώ η ακροδεξιά έχει βγάλει μπροστά τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά και ο Μακρόν έχει για δικό του μπροστάρη τον Γκαμπριέλ Αττάλ, η Αριστερά δεν έχει ηγετικό πρόσωπο.
Ζαν – Λικ Μελανσόν, «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI)
Την τελευταία φορά που τα αριστερά κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν συνασπισμό, τη Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωσης (Nupes) υπήρχε ένας ξεκάθαρος ηγέτης και αυτός ήταν ο Ζαν – Λικ Μελανσόν. Αλλά έκτοτε έχει δεχθεί έντονη κριτική με πιο πρόσφατη αυτή για σχόλιά του σχετικά με το Ισραήλ και τη Γάζα ενώ αρκετές δηλώσεις του θεωρούνται ότι υποβαθμίζουν τον αντισημιτισμό.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο συνασπισμός Nupes διαλύθηκε και τα αριστερά κόμματα κατέβασαν ξεχωριστές λίστες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό κόμμα Ζαν – Λικ Μελανσόν που μετακινήθηκε αριστερότερα και ίδρυσε το σημερινό κόμμα του “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI) το 2016, ήταν υποψήφιος πρόεδρος και στις εκλογές του 2017.
Ο 72χρονος φωνακλάς της Αριστέρας έχει μακρά θητεία στην πολιτική: Έγινε γερουσιαστής σε ηλικία 35 ετών, ευρωβουλευτής το 2009 και ήταν στην τρίτη θέση πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι ο Μελανσόν είναι ο λιγότερο δημοφιλής δυνητικός πρωθυπουργός και κόκκινο πανί όχι μόνο για την άκρα δεξιά αλλά και για το προεδρικό στρατόπεδο καθώς για στελέχη όπως ο Γκλικσμάν, που ηγήθηκε με επιτυχία της λίστας των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές.
Μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ο Μελανσόν έχει επίσης αντιμετωπίσει σφοδρές επικρίσεις, με έναν γνωστό βουλευτή, τον Φρανσουά Ρουφέν, να δηλώνει μόλις αυτή την εβδομάδα ότι θα εγκαταλείψει το κόμμα και να αποκαλεί τον ιδρυτή της “Ανυπότακτης Γαλλίας” βαρίδι.
Ο Μελανσόν δεν ήταν υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές και δεν εκπροσώπησε τον αριστερό συνασπισμό σε καμία τηλεμαχία ή άλλη δημόσια συζήτηση. Αλλά τόσο μετά τον α’ γύρο όταν έγινε το κάλεσμα για “αποσύρσεις” υποψηφίων που ήταν στην 3η θέση, όσο και χθες μετά τη νίκη του συνασπισμού, ήταν εκείνος που βγήκε να μιλήσει στον κόσμο.
Η “Ανυπότακτη Γαλλία” θα έχει πάντως τη μεγαλύτερη δύναμη από τα άλλα κόμματα του συνασπισμού καθώς εκτιμάται ότι θα λάβει από 73 έως 80 έδρες.
Ολιβιέ Φορ, Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που αναμένεται να λάβει από 60 έως 64 έδρες, Ολιβιέ Φορ ήταν το πρώτο πρόσωπο που συμμετείχε σε debate κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών εκ μέρους του αριστερού συνασπισμού.
Ασκούμενος δικηγόρος, ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος της υπουργού Εργασίας Μαρτίν Ομπρί το 1997 και αργότερα βοηθός του Φρανσουά Ολάντ, όταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κρατούσε τα ηνία του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Φορ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και άρχισε να ηγείται των Σοσιαλιστών το 2018. Μέχρι τότε, το κόμμα είχε χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης. Σε αυτές τις εκλογές, εξελέγη βουλευτής από τον α’ γύρο.
Οι Σοσιαλιστές που μοιάζουν να αναγεννήθηκαν στις ευρωεκλογές χάρη στη σύμπραξη με τον Γκλικσμάν, παραμένουν μια πολιτική δύναμη. Πρόσφατα, μάλιστα, κατάφεραν να προηγηθούν της “Ανυπότακτης Γαλλίας” στις ευρωεκλογές με τη λίστα συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ραφαέλ Γκλικσμάν και του κινήματός του, Place Publique.
Ο ευρωβουλευτής Γκλικσμάν είναι επίσης ένα πρόσωπο με αποδοχή και αναγνωρισιμότητα. Μιλώντας μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών είχε πει ότι οι κάλπες αποτελούσαν δημοψήφισμα για το αν η ακροδεξιά θα πάρει την εξουσία. Ο ίδιος, από εχθές πήρε θέση, καλώντας τον χώρο να δείξει ωριμότητα.
Μαρίν Τοντελιέ, «Πράσινοι»
Η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο εξέχουσες φωνές του αριστερού συνασπισμού κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών. Το κόμμα της αναμένεται να λάβει από 33 έως 36 έδρες.
Η 37χρονη πολιτικός απηύθυνε από νωρίς κάλεσμα για ένα “δημοκρατικό μέτωπο” κατά της ακροδεξιάς ενώ είναι σφοδρή πολέμια των πολιτικών του Μακρόν.
Η Τοντελιέ ηγείται των Πρασίνων της Γαλλίας από τον Δεκέμβριο του 2022. Κατάγεται από τη βόρεια πόλη Ενέν Μπομόν, προπύργιο της Λε Πεν, η οποία εκλέγεται εκεί.
Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι τα ντιμπέιτ αυτών των εκλογών ήταν “πολύ ανδρικά”, αφότου η συμμετοχή της σε μια τελική συζήτηση στο κανάλι BFMTV τελικά ακυρώθηκε και προτιμήθηκε να γίνουν ατομικές συνεντεύξεις.
Η Τοντελιέ, αναγνωρίσιμη από το πράσινο σακάκι της, έχει χαρακτηριστεί από πολλές γαλλικές εφημερίδες ως μια νέα ηγετική μορφή της Αριστεράς στη Γαλλία.
Φαμπιάν Ρουσέλ, Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
Μεγάλωσε στη βόρεια Γαλλία, εντάχθηκε από νωρίς στο κίνημα των νέων κομμουνιστών και πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε ως δημοσιογράφος.
Ο Ρουσέλ έχασε την έδρα του στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών από έναν υποψήφιο του “Εθνικού Συναγερμού”. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ο λιγότερο δραστήριος με τις λιγότερες εμφανίσεις και συνεντεύξεις.
Έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρά την προσωπική ήττα του και τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός του. Το ΚΚΓ αναμένεται να λάβει 11 με 12 έδρες.