Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο δρ Γασάν Αμπού Σίταχ, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί το Σάββατο στη γαλλική Γερουσία για να περιγράψει την εμπειρία του ως γιατρού στη Γάζα, αναγκάσθηκε να επιστρέψει από το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού στο Λονδίνο χωρίς να μπορέσει να εισέλθει στο γαλλικό έδαφος εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου του στη ζώνη Σένγκεν που ενεργοποίησε το Βερολίνο.
«Βρίσκομαι στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ. Με εμποδίζουν να εισέλθω στην Γαλλία. Πρόκειται να απευθυνθώ σήμερα στην γαλλική Γερουσία», έγραψε στο Χ. «Λένε ότι οι Γερμανοί απαγόρευσαν την είσοδό μου στην Ευρώπη για έναν χρόνο».
Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε στο AFP ότι παραγγελία απαγόρευσης εισόδου στη ζώνη Σένγκεν εκδόθηκε από τη Γερμανία και εμπόδισε την είσοδό του στο Παρίσι. Τελικά, επιβιβάσθηκε αργά το απόγευμα σε πτήση για το Λονδίνο, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.
Στα μέσα του Απριλίου, το Βερολίνο απαγόρευσε την είσοδο στη Γερμανία στον Γασάν Αμπού Σίταχ, όπως και στον Γιάννη Βαρουφάκη. Και οι δύο συμμετείχαν σε «Παλαιστινιακό Συνέδριο» στο Βερολίνο, τις εργασίες του οποίου διέκοψε η γερμανική αστυνομία μία ώρα μετά την έναρξή τους.
Οταν ερωτήθηκαν για το θέμα του Γιάννη Βαρουφάκη, οι γερμανικές αρχές δικαιολόγησαν την απαγόρευση με την αιτιολογία της «παρεμπόδισης κάθε αντισημιτικής και αντιισραηλινής προπαγάνδας».
Σε βίντεο που αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στο Χ, ο Γασάν Αμπού Σίταχ είχε δηλώσει ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στη Γερμανία για «ολόκληρο τον Απρίλιο». Κατήγγειλε επίσης «την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στην Γερμανίας», μία χώρα «συνεργό (του ισραηλινού στρατού) που φιμώνει τους μάρτυρες της γενοκτονίας» στη Γάζα.
Ο δρ Γασάν Αμπού Σίταχ πέρασε 43 ημέρες στη Γάζα παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. Επρόκειτο να συμμετάσχει σε συμπόσιο στη γαλλική Γερουσία που οργάνωσε η οικολόγος γερουσιαστής Ρεμόντ Πονσέ Μονζ.
«Σκανδαλώδες, @GhassanAbuSitt1 πλαστικός χειρουργός με υπηρεσία στη #Γάζα εμποδίζεται να συμμετάσχει σε συμπόσιο στην @γερουσία», έγραψε στο Χ ο Γκιγιόμ Γκοντάρ, πρόεδρος της ομάδας των Οικολόγων στην Γερουσία.
Οι οργανωτές του συμποσίου απευθύνθηκαν στα γραφεία του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και του υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ χωρίς αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με γαλλική κυβερνητική πηγή, αν υπάρξει σήμα για απαγόρευση εισόδου στο σύστημα ενημέρωσης Σένγκεν από μία χώρα μέλος για ένα πρόσωπο, δεν του επιτρέπεται η είσοδος σε καμία χώρα της ζώνης Σένγκεν.