Του Κώστα Μπετινάκη
Την παρουσία γαλλικών ειδικών δυνάμεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μεταφέρθηκαν για να πολεμούν στο πλευρό των Σαουδαράβων στο έδαφος της Υεμένης αποκάλυψε η «Le Figaro», επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.
Την είδηση αναμετέδωσε το Reuters, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβεβαίωση από το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.
Αλλά και βουλευτής από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση πρόσφατα είχε δηλώσει στο Reuters πως «γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στην Υεμένη».
Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι «μελετάται η πιθανότητα μεταφοράς ειδικής μονάδας ναρκοσυλλεκτών για τις επιχειρήσεις ανακατάληψης του λιμένα Χοντέιντα».
Ήδη από το Σάββατο, δυνάμεις της υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχίας εισήλθαν στο αεροδρόμιο της κύριας αυτής πόλης στην Υεμένη, στη νέα φάση του πολέμου εναντίον των ανταρτών του κινήματος Χούθι και των Ιρανών συμμάχων τους.
Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υποστηρίζουν την υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον πόλεμο της Υεμένης.
Εκατοντάδες οι νεκροί και χιλιάδες τραυματίες
Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τον στρατηγικής σημασίας λιμένα Χοντέιντα, καθώς μαίνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις για την κατάληψή του και οι συνεχείς βομβαρδισμοί εναντίον των ανταρτών Χούθι που τον κατέχουν.
Ο αριθμός των νεκρών και των χιλιάδων τραυματιών που αναφέρουν οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί έχει προκαλέσει ανησυχία στον ΟΗΕ. Ξεπερνούν τις 4.000 οι οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την 1η Ιουνίου, όπως αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση του γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, οι άνθρωποι χάνουν όλη την οικοσκευή τους και τα ζωντανά τους, επειδή οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί καταστρέφουν τα αγροκτήματα της περιοχής.
Την Παρασκευή το Associated Press (AP) είχε μεταδώσει πως ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 280.
Πριν ενταθούν οι επιχειρήσεις πολιορκίας του Χοντέιντα την περασμένη Τετάρτη, ο ΟΗΕ είχε εκφράσει φόβους πως η πολεμική αυτή επιχείρηση εναντίον της πυκνοκατοικημένης περιοχής θα μπορούσε να στοιχίσει τον θάνατο 250.000 αμάχων.
Η δυτική ανάμειξη στον «βρόμικο πόλεμο» της Υεμένης
Η συμμετοχή των δυτικών κυβερνήσεων στα δεινά που έχει προκαλέσει η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Υεμένης τις εκθέτει ως «πράκτορες σαουδαραβικής αγριότητας», επεσήμαιναν σχολιαστές.
Έπειτα από τρία χρόνια πολέμου, υπολογίζεται πως από τον πληθυσμό των 24,5 εκατομμυρίων τα 22,2 εκατ. έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Εξ αυτών 17 εκατομμύρια δυσκολεύονται να βρουν τροφή, 14,8 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 2,9 εκατ. παιδιά υποσιτίζονται, 2,9 εκατομμύρια έχουν ξεσπιτωθεί, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 10.000 και οι τραυματίες τους 50.000.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει την εξάπλωση της «μεγαλύτερης στη σύγχρονη εποχή επιδημίας χολέρας», η οποία επιδεινώνεται από τους συνεχείς σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς. Η εξάπλωση της επιδημίας χολέρας εξανάγκασε τη γαλλική ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières) να διακόψει τη συμμετοχή της.
Όπως επισημαίνει η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, «ο λιμένας Χοντέιντα αποτελεί ζωτικής σημασίας για τη χώρα που βασίζεται σε ποσοστό 80% στις εισαγωγές για να αντιμετωπίσει άμεσες βασικές της ανάγκες».
Το casus belli της ανταρσίας των Χούθι εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Χαντί ήταν η άρνησή του να αποδεχθεί μεγαλύτερη αυτονομία για τη Σιιτική μειοψηφία στον Βορρά, όταν ανέλαβε την προεδρία.
Η κρίση στην Υεμένη, για τους παρατηρητές, ξεπερνά και τα πιο σύνθετα αραβικά πρότυπα, παρόλο που βασική αιτία αποτελεί η θρησκευτική διαμάχη των Σιιτών με τους Ουαχαμπιστές της Σαουδικής Αραβίας, που παραδοσιακά είχε τον έλεγχο των κυβερνήσεων στην Υεμένη.
Η συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAE) στον πόλεμο της Υεμένης εντοπίζεται στην παρουσία των δυνάμέων τους στην ακτογραμμή της χώρας, με περισσότερο έντονη την παρουσία στο Άντεν και στο νησί Σοκότρα.
Τα ΗΑΕ έχουν στενές σχέσεις με οπλοφόρους που προσπαθούν να αποσχισθεί το νότιο τμήμα της Υεμένης.
Το Άμπου Ντάμπι κατηγορείται πως χρησιμοποιεί τον πόλεμο για να αποκτήσει περιοχές – κλειδιά στην ακτογραμμή της Υεμένης, ιδιαίτερα στην ανατολική Αφρική, με στόχο να ελέγχει τον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο γύρω από το Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως γράφει ο διακεκριμένος δημοσιογράφος John Wight (*), «ο πόλεμος στην Υεμένη είναι βρόμικος και διεξάγεται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση κλεπτοκρατία εξ ονόματος φασισμού κληρικών». Για να θυμίσει την περίφημη ρήση του Bertolt Brecht: «Όσο διογκώνεται το έγκλημα, καθίσταται αόρατο».
(*) Ο John Wight αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες και ιστοτόπους, συμπεριλαμβανομένων των Independent, Morning Star, Huffington Post, Counterpunch, London Progressive Journal και Foreign Policy Journal. Αυτήν την εποχή συγκεντρώνει στοιχεία για τον ρόλο της Δύσης στην αποκαλούμενη «Αραβική Άνοιξη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ