Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο προβλέπουν να «συντονίσουν» τις δυνάμεις τους και να «ανταλλάσσουν τις πληροφορίες» τους στον Κόλπο προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια στη θάλασσα χωρίς ωστόσο να αναπτύξουν επιπλέον στρατιωτικά μέσα, δηλώνει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε μία συνέντευξη.
Τη Δευτέρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, είχε καλέσει για τη συγκρότηση μιας «αποστολής ναυτικής προστασίας υπό τη διoίκηση των Ευρωπαίων» στον Κόλπο, μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός δεξαμενόπλοιου που έφερε βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ.
«Είχαμε επαφές πολύ πρόσφατα, κυρίως με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια κοινή δράση: η οποία θα επιτρέπει να συνεισφέρουμε στην ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Κόλπο και να έχουμε μια αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης» σχολιάζει η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί στην εφημερίδα L’Est Republicain της περιφέρειας.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Έχουμε όλα τα μέσα επί τόπου. Δεν πρόκειται να τα ενισχύσουμε αλλά να τα συντονίσουμε και να μοιραστούμε τις πληροφορίες μας» δηλώνει, διευκρινίζοντας τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων με σκοπό την έναρξη «μιας αποστολής παρακολούθησης και παρατήρησης της ναυτικής ασφάλειας στον Κόλπο”.
«Εργαζόμαστε προκειμένου να οργανωθούμε μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η συμπεριφορά μας πρέπει να έχει ένα και μόνο σκοπό, να μειωθούν οι υφιστάμενες εντάσεις και να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας», υπογραμμίζει η Γαλλίδα υπουργός.
«Δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε σε μια δύναμη η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι επιδεινώνει τις εντάσεις» επιμένει, καθώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν ακόμη ελπίδες ότι θα διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε στη Βιένη το 2015.
Οι εντάσεις εξακολουθούν να αυξάνονται στη στρατηγική περιοχή του Κόλπου μετά την αποχώρηση, τον Μάιο του 2018, των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία ακολούθησε η επαναφορά βαριών αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι εντάσεις οξύνθηκαν με επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο, την ευθύνη για τις οποίες απέδωσε η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η Γαλλία διαθέτει σε μόνιμη βάση μια φρεγάτα στον Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό. Περίπου 650 Γάλλοι στρατιωτικοί σταθμεύουν επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.