Σε κάθειρξη τριών ετών καταδικάσθηκε την Τρίτη ένας άνδρας από δικαστήριο του Παρισιού διότι βοήθησε μία 14χρονη η οποία ήθελε να ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να παντρευτεί έναν τζιχαντιστή που γνώρισε στο Διαδίκτυο.
Ο άνδρας, ηλικίας 41 ετών, είχε βοηθήσει την έφηβη, η οποία το είχε σκάσει από το σπίτι της, να πάει στο αεροδρόμιο της Λιόν τον Φεβρουάριο του 2014 με στόχο να μεταβεί αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.
Οι γονείς της είχαν ενημερώσει την αστυνομία για την εξαφάνισή της και το κορίτσι εντοπίστηκε προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.
Αποφασισμένη ωστόσο να υλοποιήσει τα σχέδιά της, η 14χρονη το έσκασε ξανά από το σπίτι της και εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Βέλγιο, όπου είχε παντρευτεί έναν Βέλγο τζιχαντιστή. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάθηκαν και όπως εικάζεται μετέβη στη Συρία με τον σύζυγό της.
Το νεαρό κορίτσι, που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και φορούσε φερετζέ, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της ήταν αντίθετη, είχε γνωρίσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έναν άνδρα, με όνομα «Tony Toxico» όπως αυτοαποκαλούνταν, που υποστήριζε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Ο 41χρονος τη συμβούλεψε να φύγει από τη Γαλλία προκειμένου να βιώσει πλήρως την θρησκεία της στη Συρία. Η κοπέλα είχε πει ότι ήθελε να πάει στη Συρία για να παντρευτεί τον «Tony Toxico».
Ο κατηγορούμενος συνομίλησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης με τον Tony Toxico, ο οποίος του ζήτησε να βοηθήσει την έφηβη να φθάσει στη Συρία. Του κατέβαλε μάλιστα το μισό από το αντίτιμο για τη διαμονή του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου την παραμονή της αναχώρησής του όπως επίσης και τα έξοδα μετακίνησης για το αεροδρόμιο.
Στο δικαστήριο, ο 41χρονος υποστήριξε ότι έδρασε από «αφέλεια», «ανοησία».
Οι δικαστές δεν πείστηκαν και προέταξαν το τζιχαντιστικό περιεχόμενο του λογαριασμού του στο Facebook, όπου επικοινωνούσε με άλλους εξτρεμιστές, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν φύγει για τη Συρία.
Ενώπιον του δικαστηρίου ο ίδιος περιέγραψε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως «έναν αντιστασιακό» ενώ ερωτηθείς για τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου, εκείνος απάντησε: «είμαι εναντίον της δολοφονίας αθώων πολιτών». «Δεν είμαι Σαρλί, αλλά ούτε και Κουλιμπαλί» πρόσθεσε.