Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση η κυβέρνηση του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Ωστόσο, σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχαν 11 βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. Για την ιστορία ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν 306 βουλευτές έναντι 239 που καταψήφισαν και 26 απόντων (συμπεριλαμβανόμενων των 11 σοσιαλιστών). Την κυβέρνηση καταψήφισε το δεξιό UMP, το νεοφιλελεύθερο Κόμμα των Δημοκρατών και των Ανεξάρτητων (UDI) και το κομμουνιστικό κόμμα.

Κατά την ομιλία του πριν την ψηφοφορία ο Βαλς ανέλυσε τα των δημοτικών εκλογών λέγοντας: «Με την ψήφο τους ή την ιστορική τους αποχή, οι Γάλλοι έδειξαν την απογοήτευσή τους, τις αμφιβολίες τους, τη δυσαρέσκειά τους και κάποιοι ακόμη και τον θυμό τους. Μας έδωσαν το μήνυμα ότι φοβούνται για το μέλλον και κυρίως για το βαρύ φορολογικό φορτίο… Τέλος, μας εξέφρασαν τη δίψα τους για δικαιοσύνη. Τους άκουσα. Καταψήφισαν την πολιτική ανικανότητα. Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα».

Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός, ενόψει της ψηφοφορίας, ανέπτυξε λεπτομερώς τα σχέδιά του για περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα και αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης δήλωσε ότι θα μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεις σε ορίζοντα τριών ετών.

Σημειώνεται πως μέσα στο ασφυκτικό κλίμα πίεσης που υπάρχει προς τη γαλλική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών (σ.σ. οι Σοσιαλιστές έχασαν 150 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών μητροπόλεων, αλλά και παραδοσιακών «κάστρων» της αριστεράς) ο Μανουέλ Βαλς και ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμούν να προσδώσουν έναν αέρα ανανέωσης στο υπουργικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι τα δύο μέλη των Οικολόγων που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή μετά τον ανασχηματισμό. Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Βαλς διόρισε διευθύντρια της κυβέρνησής του τη Βερονίκ Μπεντάγκ. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους: Μία γυναίκα στο τιμόνι της γαλλικής κυβέρνησης. Η 50χρονη τεχνοκράτης εγκαταλείπει τη θέση της από επικεφαλής της Ubifrance και της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνών Επενδύσεων (AFII). Η Μπετνάγκ ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα στις αρχές του 2014. Ενώ, εντυπώσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσε και η επιλογή της πρώην συντρόφου του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Φρ. Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο υπουργείο Οικολογίας, Χαρακτηριστικό ήταν το Tweet της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γαλλικής εφημερίδας Le Monde πως «η πιο οικολογική κίνηση του Ολάντ είναι η ανακύκλωση των γυναικών του». Υπενθυμίζεται πως η Ρουαγιάλ είχε αποκλειστεί από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, μετά από βέτο που είχε θέσει στον Γάλλο πρόεδρο η τότε σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ.

Πάντως, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για το γόητρο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που έχει πολλάκις κατηγορηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, πως έχει κάνει φιλελεύθερη στροφή. Οι κατηγορίες εξακολουθούν και παραμένουν και μετά την αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία από τον Ζαν Μαρκ Ερό στον μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, καθώς ο δεύτερος θεωρείτο ως από τους πλέον φιλελεύθερους υπουργούς των Σοσιαλιστών.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά