Με το μπολερό του Ραβέλ στην Αψίδα του Θριάμβου, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η επετειακή εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, παρουσία 85 ηγετών από όλη την υφήλιο, και πολλών υψηλών προσκεκλημένων από διεθνείς οργανώσεις.
Κάτω από τον γκρίζο ουρανό και την ψιλή βροχή, μία από τις εικόνες που θα μείνει σήμερα στη μνήμη είναι η πομπή των ηγετών του κόσμου, που στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο κάτω από τις ομπρέλες τους, ανέβηκαν με τα πόδια τα τελευταία 100 μέτρα της λεωφόρου των Ηλυσίων, πριν φθάσουν στον κόκκινο τάπητα κάτω από τα δύο υπόστεγα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην Αψίδα. Ήταν κοντά δύο ώρες πριν από την έναρξη.
Από τη διεθνή αυτή πομπή έλειπαν δύο, οι ισχυρότεροι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έφθασαν στις θέσεις τους μόνοι και καθυστερημένοι.
Μετά την επιθεώρηση των παρατεταγμένων στρατευμάτων ο Γάλλος πρόεδρος πήρε θέση ανάμεσα στους Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν.
Ήταν δυνατή και αυτή η εικόνα, κυρίως όταν σε στάση κατάνυξης έδειξαν να παρακολουθούν τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών στα χαρακώματα, που διάβαζαν νέα παιδιά. Ήταν μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική και ακόμα από την Κίνα, που διάβασαν τα κείμενα στις διάφορες γλώσσες.
Προς τιμή των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα, μια Αφρικανή καλλιτέχνης από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο τραγούδι με τίτλο «ευτυχία το να ζούμε μαζί».
Επέτειο ειρήνης και όχι νίκης
Τη θέλησε επέτειο της ειρήνης και όχι της όποιας πολεμικής νίκης, τη σημερινή εκατονταετηρίδα ο πρόεδρος Μακρόν.
Στη σύντομη ομιλία του μπροστά στους υψηλούς προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο μάθημα του Μεγάλου Πολέμου: «δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους,(…) ή η ταπείνωση ενός λαού, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν» υπογράμμισε.
Έκανε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό, ο οποίος οδηγεί τις χώρες σε αναδίπλωση, και κάλεσε τους πάντες να συμβάλουν για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «μέσα από την ειρήνη και τη φιλία. Ενός μέλλοντος όπου ο λόγος του ανθρώπου να είναι δυνατότερος από τη κλαγγή των όπλων».
Μετά την κατάθεση στεφάνου και τη λήξη της τελετής, ειδικά λεωφορεία μετέφεραν τους ηγέτες στην προεδρία για το γεύμα, στο οποίο και πάλι καθυστέρησε για ημίωρο ο Ντόναλτ Τραμπ.
Διαφορετικά λεωφορεία μετέφεραν τις συζύγους και συντρόφους των ηγετών στο παλάτι των Βερσαλλιών, όπου το εκεί γεύμα έχει οργανώσει η Μπριζίτ Μακρόν.
Μετά το γεύμα θα δοθεί στις Βερσαλλίες μια ειδική συναυλία.
Αντίθετα ο Εμανουέλ Μακρόν, από την προεδρία, θα οδηγήσει, προφανώς με μια σχετική καθυστέρηση, γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας, τους ηγέτες που επιθυμούν, στη Βιλέτ ( 19ο διαμέρισμα Παρισίων) για την έναρξη του «Φόρουμ για την Ειρήνη». Στο Φόρουμ θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και θα παρέμβει με ομιλία του αργά το απόγευμα.
Εφαρμόζοντας την έννοια της πολυμέρειας την οποία προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στις διεθνείς σχέσεις, έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να κηρύξει την έναρξη του Φόρουμ, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ