Μετά τον αποκεφαλισμό του Πατέρα Χάμελ μέσα στην εκκλησία η Γαλλική κοινωνία έχει περάσει σε μία νέα εποχή «επιπρόσθετης προστασίας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το γαλλικό κοινοβούλιο ως γνωστόν έχει παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα μέσα στον Ιερό καθολικό Ναό της ενορίας του Αγίου Στεφάνου, στην κοινότητα Ντε Ρουβριέ, από μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, εκφράζεται η ανησυχία ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και οι τρομοκράτες της «Isis» έχουν κάνει τους τουρίστες αποκλειστικά, επόμενο στόχο τους, με χτυπήματα ακόμη και μέσα στο χειμώνα σε τουριστικά θέρετρα.
Οι νέοι κανόνες για την απαγόρευση σε σακίδια στις γαλλικές ακτές εισήχθησαν ως μέρος της αύξησης των μέτρων ασφαλείας μετά από μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, όπως η σφαγή την «Ημέρα της Βαστίλης» στη Νίκαια, στην οποία 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Όμως τώρα αυτοί οι νέοι κανόνες φαίνεται ότι επεκτείνονται καθώς θα απαγορεύονται πλέον τα μεγάλα σακίδια εντός τουριστικών εγκαταστάσεων.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, επιβάλει τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας έως τις αρχές του 2017.
Η Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επεκταθεί μέχρι τις 26 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι Γάλλοι πολίτες αλλά κυρίως οι τουρίστες, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, θα πρέπει όταν βρίσκονται στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας να υιοθετούν -για δικό τους καλό- συγκεκριμένα «μέτρα-συμβουλές», για την ασφάλεια τους, για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που απειληθεί η ζωή τους, από ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.
Η Αστυνομία έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την υποδοχή των τουριστών. Οι κοινότητες του Παρισιού έχουν περίπου εκατό δημόσιες και ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, διάσπαρτες σε όλη την πρωτεύουσα. Μεταξύ αυτών, 20 «διαμερίσματα» που χρησιμοποιούνται ως αστυνομικά τμήματα και παραμένουν ανοιχτά 24ώρες το 24ωρο κάθε μέρα για εξυπηρέτηση του κοινού (όλες οι διευθύνσεις βρίσκονται σε δωρεάν εφαρμογή που θα δείτε παρακάτω).
Οι επισκέπτες τουρίστες μπορεί να μιλήσουν με αστυνομικούς σε οποιαδήποτε γλώσσα επιθυμούν, είτε στη ρεσεψιόν των αιθουσών είτε σε αστυνομικά τμήματα ή ακόμη και αστυνομικούς που περιπολούν τους δρόμους. Οι αξιωματικοί «διατριβής» φορούν κονκάρδες που υποδηλώνουν, μέσω μιας σημαίας, πόσες γλώσσες μπορούν να μιλήσουν.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία δωρεάν εφαρμογή για «smartphone» προκειμένου να προειδοποιήσει τους χρήστες, σχετικά με την πιθανότητα εκδήλωσης περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων κινδύνων, που σχετίζονται με τρομοκρατικά χτυπήματα.
Οι χρήστες θα είναι σε θέση να βλέπουν ειδοποιήσεις σε οκτώ γεωγραφικές περιοχές.
Η εφαρμογή, που ονομάζεται Saip (Système d’alerte et d’πληροφόρησης του πληθυσμού), είναι διαθέσιμη στα αγγλικά και τα γαλλικά και μπορείτε να την κατεβάσετε με την εφαρμογή, εισάγοντας τον όρο «Saip» στο κατάστημα της Apple App ή το «Google Play».
Έχει ενδιαφέρον όμως, να δούμε τι συμπεριλαμβάνει η λίστα, με τα επιπρόθετα μέτρα ασφαλείας και τις γενικές συμβουλές που δίδουν οι γαλλικές αρχές, στους τουρίστες που σκοπεύουν να περάσουν ή βρίσκονται ήδη στο έδαφος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας (η τρέχουσα μορφή του δημοκρατικού πολιτεύματος σε ισχύ στην Γαλλία).
Συμβουλές σε τουρίστες που περνούν στο έδαφος της Γαλλίας
Ύποπτα άτομα ή τρομοκράτες μπορεί να μιμηθούν τους αστυνομικούς, ζητώντας ταυτότητες και χρήματα ή ακόμη και να τους ακολουθήσετε.
Πρώτα απ ‘όλα, έχουμε κατά νου πως ένας πραγματικός αστυνομικός ποτέ δεν θα ζητήσει χρήματα ή να τον ακολουθήσετε χωρίς λόγο.
Υπάρχουν τρεις λευκές ρίγες (φωτό) στις πλαστικές ταυτότητες των αστυνομικών και κάτω αριστερά η αναγραφή Police, με μια διαγώνια μπλε, λευκή και κόκκινη κορδέλα στην πάνω αριστερή γωνία.
Κρατήστε τις πόρτες του οχήματος κλειδωμένες σε πυκνή τροχαία κίνηση.
Ο αριθμός τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία είναι το 112.
Το Παρίσι, ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, πάνω από 27 εκατομμύρια τουρίστες, μεταξύ των οποίων 18 εκατομμύρια ξένοι, επισκέπτονται, μόνο, την πόλη των φώτων, το Παρίσι.
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης